Motiváció a munkahelyen: eredményes eszközök a fizetésemelésen túl

Szerző: Nagy Andrea 2022.10.03.
ginop plusz 2024

A munkahelyi motiváció fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Egy szervezet akkor lehet igazán sikeres, ha a benne dolgozók kellőképpen motiváltak, készek tudásuk, képességeik legjavát nyújtani a munkahelyükön.

Időnként azonban még a legelhivatottabb munkavállalókkal is előfordul, hogy a napi feladatok sűrűjében veszítenek a lelkesedésükből. A valóban hatékony vezető észreveszi a jeleket és mielőbb orvosolja a helyzetet. A kérdés természetesen az, hogy hogyan.

Az alkalmazottak motiválásával kapcsolatban sokan talán egyből a fizetésemelésre asszociálnának, és kár is lenne tagadni, hogy az egy fontos tényező. Ugyanakkor egyrészt előfordul, hogy a vállalkozás nincs olyan helyzetben, hogy ehhez folyamodhasson, másrészt pedig önmagában a bérrendezés nem képes visszahozni a dolgozók lelkesedését. Az, hogy az ember jól érzi-e magát a munkahelyén és elhivatott-e, ennél jóval összetettebb témakör. A következő eszközök kifejezetten hatékonyak lehetnek a munkahelyi motiváció esetében:

A munkavállalók erősségeinek beazonosítása

Mindenki más és más területen jó: ki precíz, ki kreatív, ki a többiek lelkesítésében kiemelkedő. Vezetőként fontos, hogy be tudjuk azonosítani ezeket az erősségeket, és így személyre szabott feladatokkal is ellássuk a kollégákat. Ez érezteti velük, hogy odafigyelnek rájuk és a munkájukban megbecsülik, értékesnek tartják őket azért, akik. Arról nem is beszélve, hogy lubickolhatnak a kifejezetten a legjobb képességeikre építő feladatok végzésekor.

A teljesítmény elismerése alapvető a munkahelyi motiváció területén

Az előző ponttal szorosan összefügg, hogy a teljesítményt időről időre el kell ismerni. A pozitív vezetői visszajelzés megerősíti a munkavállalót abban, hogy jól végzi a rábízott feladatokat. Fontos, hogy a dicséret az indoklást is tartalmazza: mitől jó az adott munka, hogyan segíti a céget?

Világos célok megfogalmazása

A szervezet működése akkor a leghatékonyabb, ha minden benne dolgozó tökéletesen tisztában van a közös célkitűzésekkel és az ő szerepével is ezek elérésében. Amennyiben nap mint nap reális, személyre szabott célokat szem előtt tartva dolgozhat az ember, könnyebb megőriznie az elkötelezettséget és a fókuszt. Az pedig, hogy látja a vállalat vízióit, illetve azt is, hogy a nagy egészben miért van szükség rá, a felelősség érzésével ruházza fel. Így nyilvánvalóvá válhat a számára, hogy a munka, amit végez, fontos – ez vitathatatlanul hatékony motivációs tényező.

A mikromenedzsment kerülése

A mikromenedzsment hibájába gyakran esnek a vezetők, akik mindent a legapróbb részletekig az irányításuk és ellenőrzésük alatt szeretnének tudni. Ennek érdekében árgus szemekkel figyelik a beosztottjaik mozdulatait, és egy személyben hoznak meg minden döntést, még azokat is, amelyek egyébként átruházhatók lennének. Ez jelentősen csökkentheti az alkalmazottak motivációját, hiszen a bizalom teljes hiányát jelezheti a számukra.

Lehetőség a fejlődésre

Az, hogy az alkalmazottak időről időre lehetőséget kapnak új képességek, készségek elsajátítására, azon túl, hogy motiváló változatosságot jelent, világossá teheti, hogy értékesek a munkáltatójuk számára, hiszen számolnak velük. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az így megszerzett skilljeiket a napi feladataik végzésekor kamatoztathatják. Ma már a dolgozók jól tudják, mennyire fontos a munkaerőpiacon az élethosszig tartó tanulás, amennyiben a munkahelyük támogatja őket ebben, kevésbé valószínű, hogy máshol keresik majd az esélyt a fejlődésre.

Inspiráló munkakörnyezet

Az ember az otthonát leszámítva a munkahelyén tölti a legtöbb időt. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a környezet, az ugyanis a hangulatra, az elégedettségre és a kreativitásra is hatással lehet. A tágas terek, a természetes fény, a barátságos színek és a zöldellő növények mind segítenek abban, hogy a munkavállalók szívesen tartózkodjanak a helyiségben. Ennél is fontosabb, hogy a munkaállomásuk ergonomikus legyen, támogassa az egészségüket.

Csapatszellem erősítése

Az emberi kapcsolatok kulcsfontosságúak. Amennyiben a kollégák jól dolgoznak együtt, megbíznak egymásban és támogatják is egymást, csökken a fluktuáció és nő a szervezet iránti elkötelezettség. Az együttműködés többféleképpen is fejleszthető, az irodán belüli, illetve kívüli közös élmények is összekovácsolhatják a csapatot.

Az AGORA Intézet a legkülönfélébb igényeket kiszolgáló képzésekkel segíti a szervezeteket, hogy eredményesebben működhessenek. A munkahelyi motiváció fokozásához élményeken alapuló csapatépítést is kínál, amely a csapatszellem kialakítását, elmélyítését és megőrzését célozza. A csapatépítő program folyamatáról, eredményeiről bővebben itt olvashat.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Vezetői visszajelzés

megnézem

Vezetés a gyakorlatban - Helyzetfüggő vezetés tréning

megnézem

Vezetői akadémia

megnézem

Tehetségprogram

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.