A felmondások leggyakoribb oka: a mérgező munkahelyi légkör jelei

Szerző: Nagy Andrea 2023.01.24.

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, egyáltalán nem mindegy tehát, hogy ott milyen hangulat uralkodik.

A mérgező munkahelyi légkör viszonylag gyakori probléma, ami jelentősen megkeseríti a dolgozók mindennapjait. Egyes felmérések szerint ez az első számú tényező a felmondások hátterében. A toxikus munkahely szükségtelen stresszhez, kiégéshez, depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. Rontja az alkalmazottak általános jóllétét és az általuk végzett munka minőségét. Talán még ennél is nagyobb gond, hogy hazavihetik ezt a feszültséget az otthonukba, így aztán akkor is hatással van rájuk, amikor éppen nem dolgoznak.

mérgező munkahelyi légkör

Mindez a mentális és a fizikai egészségüket, valamint a személyes kapcsolataik minőségét is veszélyezteti. A mérgező munkahely jelei nem mindig magától értetődőek, bizonyos jelenségek azonban felhívhatják rá a figyelmet, érdemes ezekkel tisztában lenni. Ha valaki úgy érzi, hogy megalázzák, elutasítják, nem bíznak meg benne, nincs lehetősége előrelépni, jó eséllyel toxikus munkahelyen dolgozik.

Munka határok nélkül

Ideális esetben a munka és a magánélet szétválasztható egymástól, nem borul fel az egyensúly. A mérgező munkahely elvárja a dolgozótól, hogy minden esetben előre rangsorolja az életében, elmosva az egészséges határokat. Az, hogy a vezetők teljesíthetetlen határidőket szabnak az egyes feladatokhoz, ragaszkodnak a rendszeres túlórához, természetesnek érzik, hogy a munkavállaló a hivatalos munkaidőn túl is elérhető e-mailben vagy telefonon, világosan jelzi, hogy nem tisztelik a másik idejét, privát szféráját.

Nincs helye a hibáknak

Csak az nem követ el hibát, aki nem csinál semmit – tartja a mondás, és valóban: a munkavégzés során is hibázik olykor az ember, bármennyire is igyekszik jól teljesíteni. Az egészséges munkahelyi légkör teret ad ennek is, a dolgozó tanulhat az esetből, és így a baki konstruktív jelleget ölt. Ha nincs helye a hibának, az alkalmazottak, félve a megalázástól, a negatív következményektől előbb-utóbb megpróbálják majd elkerülni a kihívást jelentő, hibázásra lehetőséget adó feladatokat.

mérgező munkahelyi légkör szerelők

Állandó kontroll

Amennyiben a munkavállaló azt látja, hogy a legapróbb lépéseit is ellenőrzik, könnyen arra a következtetésre juthat, hogy nem bíznak benne. Ez idővel ahhoz vezet, hogy egyre kevésbé érzi majd érdekeltnek magát a munkavégzésben.

Egészségtelen munkahelyi kapcsolatok

A kollégák egymáshoz való viszonya nagyban meghatározza, hogy milyen a munkahelyi légkör. Barátságos, támogató közegben jobban megy a munka, az állandó versengés, klikkesedés, rosszindulatú pletykák terjedése viszont feszültséget, szorongást szül.

Az átláthatóság hiánya

A vezetők, menedzserek vagy kollégák visszatartanak, apránként csepegtetnek információkat, amelyek egyébként akár segíthetnék is a munkavégzést. Az átláthatóság hiánya teret enged a fals, negatív információk terjedésének, ami árt a morálnak és növelheti a fluktuációt.

Mit tehet az a munkavállaló, aki mérgező munkahelyi környezetben találja magát? A szakemberek szerint az a legbölcsebb, ha új állás után néz. Ha viszont nem szeretne így tenni, és inkább a helyzet javítására törekedne, érdemes először a saját határai meghúzására fókuszálnia. Ebben segíthet például a munka és a magánélet szétválasztására való törekvés, illetve a megfelelő stresszkezelési technikák elsajátítása.

Az AGORA Intézet képzései segítenek a munkahelyi stressz hatékony kezelésében, valamint a sikeresebb időgazdálkodás elsajátításában is, ami a munkahelyi teljesítmény fokozásához és a magánélet javulásához is hozzájárul.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Stresszkezelési tréning

megnézem

Work life balance tréning

megnézem

Asszertivitás tréning

megnézem

Színes csapat, hatékony együttműködés tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.