A munkahelyi stressz: út a kiégéshez vagy segítő tünet? – Hogyan kezelhetjük, ha túl nagy a nyomás?

Szerző: AGORA Intézet 2022.11.15.
Munkahelyi stressz

Az Ember és szervezet podcast-sorozatunk mostani adásában szó lesz a munkahelyi stressz hatásairól, az eredményes stresszkezelés eszközeiről, a lelki állóképesség jelentőségéről, vagy például személyiségünk rugalmas alkalmazkodóképességének, a reziliencia építésének kulcsfontosságáról is. Adásunk vendégei Belső Nóra pszichiáter és Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline Zrt. HR igazgatója.

Nem létezik stresszmentes élet – állítja Belső Nóra pszichiáter az AGORA Intézet és a HR Portál közös podcast-sorozatának második adásában. Ha valaki rendkívül stresszesnek érzi az életét, annak el kell gondolkoznia azon, vajon megfelelőek-e a megküzdési stratégiái – teszi hozzá a szakember. A sikeres szervezeti stresszkezeléshez elengedhetetlen a munkavállaló nyíltsága is, aki képes felelősséget vállalva, őszintén beszélni arról, pontosan mire van szüksége – világít rá Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline Zrt. HR igazgatója. A szakértőkkel Soós Andrea, az AGORA Intézet tanácsadója beszélget.

Szeleczky Noémi, Soós Andrea, Belső Nóra
Szeleczky Noémi, Soós Andrea, Belső Nóra

A krónikussá váló munkahelyi stressz számos negatív következménnyel jár mind a munkavállalóra, mind a vállalatra nézve. Az érintett személynek idővel egyre súlyosabb egészségügyi és mentális problémákkal kell megküzdenie, ami a szervezet egészének eredményességét is befolyásolja. A dolgozó motivációja, teherbírása csökken, a teljesítménye romlik, egy idő után pedig már se mennyiségileg, se minőségileg nem képes hozni az elvárt szintet. De hogyan kezelhető a folyamat, és miképp lehet megküzdeni a szinte mindenkit érintő problémával? A teljes adást a lejátszás gombra kattintva hallgathatja meg.

Hogyan és miképp fejleszthető a reziliencia?

Nem csupán a 21. században fontos, hanem tulajdonképpen az evolúció alapja, hogy olyan tulajdonságokat alakítsunk ki magunkban, amelyek a stresszhez való alkalmazkodásunkat segítik – veti fel Belső Nóra az adásban. Miközben – a mai trendekkel szemben állva – azt is hangsúlyozza, hogy egyénenként eltérő a reziliencia mértéke, és a rugalmasság, a változásokhoz való hozzáállás nem feltétlenül tanulható. Mi több, a vendégek tapasztalataik alapján úgy gondolják, a kommunikáció vagy az önismeret fejlesztése, valamint a munka-magánélet egyensúlyának kialakítása, a töltődésre szánt idő sokkal hatékonyabb megoldás, mint kizárólag a rugalmasság építésével foglalkozni.

Tünetek helyett az okokra figyelnek

A Libri-Bookline központjában október elsejétől „Péntek az új szombat” mottóval vezették be a négynapos munkahetet. Az itthon még kuriózumnak számító gyakorlattól a kollégák életminőségének javulását, így a motivációjuk és hatékonyságuk növekedését várják. Ami a stresszt illeti, Szeleczky Noémi különösen fontosnak tartja, hogy soha nem a tüneteket, hanem az okokat kell kezelni, ami csak úgy lehetséges, ha felnőtt, saját életükért felelősséget vállaló munkatársakkal dolgozunk együtt.

Út a kiégéshez: állandósult pörgés és magas elvárások

A kiégéshez az állandósult pörgés és a túlbonyolított élet vezet, az, hogy folyamatosan döntéseket kell hoznunk, mind a szabadidőnkben, mind a munka területén – vallja Szeleczky Noémi.

Azonban a szorongás és a stressz, nem feltétlenül negatív dolgok. Érdemes segítő tünetként azonosítani őket, hiszen felhívják a figyelmet arra, hogy valami olyasmi történik, amihez alkalmazkodnunk kell, új megoldásra, cselekvésre ösztönöznek – teszi hozzá Belső Nóra a beszélgetésben.

Az adásban többek között körbejárjuk azt is, mi az összefüggés a vezetők és a munkavállalók megküzdési stratégiái között. Miért hatalmas a nyomás a mai vezetőkön, és hogyan hat rájuk, ha úgy érzik, a rengeteg elvárásnak nem képesek megfelelni? Mit tehetünk, ha nem tudunk rugalmasan alkalmazkodni a változásokhoz? Munkáltatóként hogyan kezeljük a különböző attitűdű munkavállalókat egy fontos változás bevezetésekor? Feltétlenül ragaszkodjunk egy olyan a kollégához, aki nem tud, vagy nem akar az adott munkahelyi kultúrába beilleszkedni? Bár a téma óriási, mégsem csak a felszínt kapargatják szakértőink a munkahelyi stresszről és a stresszt enyhítő megoldásokról beszélgetve. Sőt, azt is elárulják, nekik személy szerint ellenségük vagy inkább erőforrásuk-e a stressz. A teljes adást a lejátszás gombra kattintva hallgathatja meg.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Stresszkezelési tréning

megnézem

Reziliencia tréning

megnézem

Work life balance tréning

megnézem

Konfliktuskezelés tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.