Mit jelent pontosan a reziliencia, és hogyan fejleszthető? A lelki állóképesség fontosságáról

Szerző: Nagy Andrea 2022.10.13.
reziliencia fejlesztése

Ahogyan az immunrendszerünk nap mint nap megküzd az egészségünket potenciálisan veszélyeztető kórokozókkal, úgy a pszichénk is újra és újra felveszi a harcot a kihívásokkal, stresszhelyzetekkel szemben.

A személyiségünk rugalmas alkalmazkodóképessége a reziliencia, amit lelki állóképességként, ellenállóképességként is emlegetnek. Ma, amikor a stressz a felgyorsult mindennapjaink szerves része, a reziliencia az egyik legfontosabb skill, amely a fizikai és mentális épségünk megőrzésében is segíthet. A mértéke egyénenként eltérő, azonban szerencsére fejleszthető.

multitasking

A reziliencia előnyei

Az ember életében számos stresszor akad, az egyik leghangsúlyosabb általában a munka. A magas elvárások, szűkös határidők, megoldandó feladatok, konfliktusok és állandó versenyhelyzetek megviselhetik a munkavállalókat, akik hosszú távon a kiégés kockázatával is szembesülhetnek. A kihívásokkal való megküzdéshez, a stressz kezeléséhez speciális képességekre és hatékony stratégiákra van szükség. A reziliencia lehetővé teszi, hogy sikeresen vegyük az akadályokat az élet minden területén, így a munkavégzés során is. A segítségével magabiztosan és a megoldásra fókuszálva fogadhatjuk a váratlan eseményeket, majd gyorsan visszanyerjük a nyugalmunkat, lelki egyensúlyunkat.

A reziliencia fejlesztéséből az egyén és a vállalat is profitálhat: a dolgozó könnyebben kezeli a mindennapos problémákat, ami az egészségében, a kedélyállapotában, illetve a munkahelyi eredményességében is megmutatkozik majd. A lelki állóképességet összefüggésbe hozták egyebek mellett a magasabb munkahelyi elégedettséggel és elkötelezettséggel, a harmonikusabb kollegiális kapcsolatokkal, a jobb időmenedzsmenttel, a hatékonyabb kommunikációval, a betegszabadság alacsonyabb arányával, a kiégés kisebb valószínűségével és a fokozott eredményességgel is.

munkavállalói elkötelezettség

Hogyan fejleszthető a reziliencia?

A rugalmas ellenállóképesség némi elhatározással fejleszthető, ez önreflexiót, időt és gyakorlást igényel, azonban a befektetett energia bőségesen megtérül. A reziliencia összetett képesség, a következőkre mindenképpen szükség van hozzá.

Önreflexió

A reziliencia csak az önismerettel együtt fejleszthető. Ebben az önismereti tesztek kitöltésén túl segíthet, ha az ember áttekinti és helyén kezeli az erősségeit és a gyengeségeit egyaránt, a munkahelyi visszajelzéseket nyitottan fogadja és végig is gondolja.

Egészséges kapcsolatok kiépítése

A családtagokkal, barátokkal, kollégákkal való egészséges, támogató kapcsolat nagyban hozzájárul a mentális, érzelmi jólléthez. Ehhez a toxikus és az építő jellegű viszonyok beazonosítására, megkülönböztetésére, illetve az utóbbiak ápolására, szorosabbra fűzésére is szükség van.

A jövő szem előtt tartása

Amennyiben reális célokat tűzünk ki magunk elé és vannak terveink a jövőre nézve, kevésbé ragadunk benne a jelenben fellépő nehézségben, motiváltabbak vagyunk a felmerülő problémák kezelésében, megoldásában. A jövőbe tekintés a konstruktív hozzáállás és a haladás kulcsa.

Érzelmi jóllétre törekvés

Az érzelmi jóllét mindennek az alapja, a pozitív szemlélet elengedhetetlen a stresszorok leküzdéséhez. Fontos, hogy beazonosítsuk a negatív gondolatokat és mérlegeljük, hogy mennyire megalapozottak is valójában. Az érzelmi jóllét fejlesztésében stresszkezelési technikák elsajátítása, illetve a már említett egészséges személyes kapcsolatok is segíthetnek.

Fizikai egészség támogatása

A mentális és érzelmi egészség mellett a fizikai jóllét is lényeges. A kiegyensúlyozott életvitel, amelynek része a rendszeres testmozgás, a változatos, teljes értékű táplálkozás, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának megtalálása, a pszichés ellenállóképességre is pozitív hatással van.

Az AGORA Intézet Reziliencia tréningje kiemelkedő eszköz a belső bizonytalanság és válságok kezelésére, hozzájárul a lelki harmónia helyreállításához, valamint a változó körülményekhez való egészséges, rugalmas alkalmazkodáshoz. Bővebb információkat a tréningről itt talál.

Személyre szabott megoldásaink a témában

I LAND

megnézem

Reziliencia tréning

megnézem

Stresszkezelési tréning

megnézem

Konfliktuskezelés tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.