Miért alakul ki a munkahelyi kiégés, és hogyan lehet megelőzni? A tisztázatlan elvárások is szerepet játszanak benne

Szerző: Nagy Andrea 2022.12.28.
munkahelyi kiégés okai

A munkahelyi kiégés világszerte óriási méreteket ölt. Olyannyira elterjedt lett, hogy sokan korunk népbetegségének tartják. A probléma az érintettek életének minden területére negatív hatással van, fizikai, mentális és érzelmi kimerüléssel jár.

A kiégés kezelése sok esetben jóval összetettebb, mint azt a legtöbben gondolnák, ezért a mindennapok során leginkább a megelőzésre kell törekedni, ebből pedig a munkáltatók és a munkavállalók is kivehetik a részüket.

Amikor 2019-ben Anne Helen Petersen újságíró megírta a milleniál generáció kiégéséről szóló cikkét, tömegek ismertek magukra és azonosultak a szerzővel. Az írás a világ számos pontjára elért, Petersen pedig azóta könyvet is írt a témában, ami 2021-ben magyarul is megjelent (Jöttünk, láttunk, elegünk van – A fiatal felnőttek és a kiégés). Úgy tűnik, hogy a fiatal felnőttek nagyon jól ismerik, hogy milyen az állandó kimerültség érzése, a soha el nem apadó tennivaló-lista, illetve az ennek következtében megjelenő halogatás, fásultság, valamint a munka és a magánélet szétválasztásának képtelensége. Azonban nem csak őket fenyegeti a kiégés veszélye, a zavar bármely életkorban és minden munkakörben előfordulhat.

munkahelyi kiégés

A digitalizáció mind jelentősebb térhódítása, valamint a home office elterjedése tovább mélyítette a problémát, hiszen minden eddiginél nehezebb letenni a nap végén a feladatokat, időt szánni a pihenésre és a kikapcsolódásra. A megelőzés kulcsfontosságú, ehhez első sorban az okok felismerésére van szükség.

A munkahelyi kiégés okai

A munkahelyi kiégés okai rendkívül szerteágazóak lehetnek. Kézenfekvő lenne az állandó túlórázást vagy a teljesíthetetlen elvárásokat felelőssé tenni a kialakulásáért, azonban a valóságban ennél árnyaltabb a kép. Többek között a következő tényezők húzódhatnak meg a háttérben:

  • A kontroll hiánya: a munkavállalónak nincs beleszólása a legalapvetőbb munkafolyamatokba sem.
  • Tisztázatlan elvárások: a munkavállaló nem tudja, hogy pontosan mit is várnak el tőle.
  • Állandó stressz: tarthatatlan határidők, állandó konfliktushelyzetek, nem megfelelő kompetenciák szülte stressz.
  • Szélsőségek a munkavégzésben: túlságosan kaotikus vagy épp ellenkezőleg, monoton munkavégzés.
  • A támogatás hiánya: az érintett elszigeteltnek érzi magát a magánéletében vagy a munkahelyén.
  • A munka és a magánélet határainak elmosódása: a dolgozó mindennapjait a munkája tölti ki.
  • Az elismerés hiánya: a munkavállaló nem érzi magát megbecsülve, nem kap elismerést, visszajelzést a munkájával kapcsolatban.

Bizonyos emberek az átlagosnál hajlamosabbak a kiégésre: ide sorolhatók például a maximalisták, az állandó teljesítménykényszerben élő, versengő A-típusú személyiségek, valamint a világot többnyire pesszimistán szemlélők.

A megelőzés lehetőségei

A megelőzés részét képezi a fentebb felsorolt tényezők lehetőség szerinti elkerülése, minimalizálása. A munkahelyeken rendkívül fontos a tiszta kommunikáció, a feladatok pontos, világos ismertetése, a rendszeres vezetői visszajelzés, illetve a hatékony munkaszervezés. Lényeges, hogy a munkáltató hangsúlyt fektessen az alkalmazottak stresszkezelésének támogatására, időt szakítson a személyes elbeszélgetésekre, ne fukarkodjon az elismerő szavakkal. Tartsa tiszteletben a munkavállaló szabadidejét, a munkaidő lejárta után már ne keresse a beosztottjait.

szabadiő

Természetesen a dolgozónak is aktívan tennie kell a kiégés elkerüléséért: az egészséges életmód, a kikapcsolódást jelentő hobbik és a rendszeres testmozgás szerepe semmiképp sem lebecsülendő. Érdemes tudatosan csökkenteni a képernyő előtt töltött időt, ha a munkavégzés a monitor előtt zajlik, a kikapcsolódás lehetőség szerint már ne ott történjen.

Ha valaki tartósan nem tudja szétválasztani a magánéletét a munkájától, csökken a hatékonysága mindkét téren, kiég, és idővel egészségügyi problémákkal találja szemben magát. Ebben segít a Work life balance programunk.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Stresszkezelési tréning

megnézem

Work life balance tréning

megnézem

Időgazdálkodás tréning

megnézem

Reziliencia tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.