A felmondás okai: miért fontolgatja a kilépést a magyar munkavállalók több mint fele?

Szerző: Nagy Andrea 2023.03.08.
Felmondás

A vállalatvezetők, HR szakemberek már jó ideje ízlelgetik a Big Quit és a Great Resignation fogalmakat, amelyekkel gyakran kéz a kézben jár a quiet quitting is. A divatosan hangzó kifejezések a munkavállalók önkéntes, nagy arányú felmondásának jelenségét sűrítik, amely a koronavírus-járvány csillapodását követően vált igazán hangsúlyossá. Sokakat foglalkoztat, hogy miért fontolgatják globálisan ennyien a felmondást.

A nagy felmondási hullám elnevezés nem túlzó: a statisztikák szerint 2021-ben 48 millió dolgozó távozott a munkahelyéről az Egyesült Államokban. Átlagosan havi 4 millió ember hagyta ott a munkahelyét. A tendencia, amely jelentős hatással van a munkaerőpiacra és a gazdaságra, továbbra is folytatódik. Kutatások szerint idén az Y és Z generációs amerikai fiatalok közel 70%-a tervezi a kilépést. Úgy tűnik, hogy a trend hozzánk is elért – ez derül ki a Deloitte Big Quit felméréséből.

Felmondás

Kaiser Eszter, az AGORA Intézet ügyvezetője úgy látja, ha sokan is fontolgatják a felmondást, ez ritkább esetben realizálódik. Ha nem is két kézzel kapaszkodnak a székükbe a munkavállalók, a biztos, stabil munkahelyüket kevesebben hagyják el egy kevésbé kiszámítható lehetőség miatt. A munkáltatók is arról számolnak be, hogy van egy fajta fordulat, a jelenlegi gazdasági környezetben óvatosabban lépnek a munkavállalók. Mindez nem azt jelenti, hogy egy kedvező lehetőséget elutasítanak, inkább azt, hogy megfontoltabban döntenek és pusztán a kicsivel magasabb fizetés miatt nem váltanak.

Big Quit Magyarországon?

A Deloitte felmérését kitöltők 57%-a nyilatkozott úgy, hogy jelenleg a munkahelyváltást fontolgatja. A megkérdezettek közül minden második fő egy éven belül tervezi meglépni ezt. A felmondási szándék különösen azok körében jelentős, akik kevesebb mint két éve dolgoznak az aktuális munkahelyükön. Ugyanakkor azok a szervezetek sem lélegezhetnek fel, amelyeknél akár 10-20 éves munkaviszonnyal rendelkező alkalmazottak dolgoznak. A távozni vágyók aránya ebben a csoportban is meghaladja az 50%-ot. Bár világszerte jellemző tendencia, hogy főleg a millenial és a Z generáció tagjai mondanak fel, a Deloitte kutatásából kiderül, hogy itthon sem csak a fiatalok és a pályakezdők kacérkodnak a gondolattal, hanem a középkorosztály is érintett.

Szerteágazó okok a jelenség hátterében

A globális mértékű problémára több magyarázat is létezik, nem tekinthetünk el például az időzítéstől. Míg a járványhelyzet idején a legtöbben a munkahelyük, egyúttal az egzisztenciális biztonságuk elvesztésétől féltek, a pandémia csillapodását követően már láthatóan könnyedén továbbállnak az elégedetlen munkavállalók. Egyes szakértők szerint ez azt is jelenti, hogy a munkáltatók már nem rendelkeznek akkora hatalommal, mint korábban. Az irányítás inkább a munkavállalók kezébe került.

Felmondás okai

Az Egyesült Államokban a felmondási hullám az alacsony fizetésű dolgozók körében indult ugyan, de a kilépési trend a jobban fizetettek körében is felütötte a fejét. Látható tehát, hogy korántsem csak arról van szó, hogy az alkalmazottak elégedetlenek a fizetésükkel. Bár kétségtelen, hogy ez is szerepet játszik a jelenségben.

A felmondás okai a magyar munkavállalók esetében

A magyar munkavállalók esetében az alacsony fizetéseken túl egyebek mellett a nem hatékony munkafolyamatok, a fejlődési lehetőségek gyengesége és a munkavállalói jóllét hiánya is kulcsfontosságú tényező a felmondás szempontjából – derül ki a Deloitte felméréséből. A munkavállaló elkötelezettségét könnyen alááshatja továbbá a teljesítmény értékelésének elmulasztása, illetve a mérgező vállalati kultúra.

A Big Quit egyik legfőbb mozgatórugója itthon és világszerte is a rugalmas munkavégzés iránti vágy. A Covid-19 következtében sokan megtapasztalhatták a home office nyújtotta előnyöket, a flexibilis, illetve hibrid munkavégzésben rejlő lehetőségeket. Ezzel párhuzamosan felértékelődött a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának kérdése, illetve a dolgozói jóllét is. Ez utóbbi a munkavállalók fizikai, mentális és érzelmi egészségét takarja. A nemzetközi felmérések egyébként azt mutatják, hogy a rugalmas és hibrid munkavégzés nemhogy nem csökkentette a dolgozói hatékonyságot, hanem egyenesen növelte is azt.

Hogyan lehet megtartani a munkavállalókat?

A vállalatok számára a munkavállalók megtartása kulcskérdés a nagy kilépési hullám idején. Az első lépcső a folyamatban a felmondások motivációjának megismerése, valamint a megváltozott dolgozói attitűd megértése. Nem kétséges, hogy a vezetőknek, akik a teljesítményt korábban az irodában töltött munkaórák számával mérték, kihívást jelent az átállás.

Kaiser Eszter, az AGORA Intézet ügyvezetője, senior tréner-tanácsadó
Kaiser Eszter, az AGORA Intézet ügyvezetője, senior tréner-tanácsadó

Kaiser Eszter, az AGORA Intézet ügyvezetője is azt erősíti meg, hogy a Z generáció tagjai körében egyenesen elvárás a rugalmas munkavégzés lehetősége, és a munkavállalók zömét adó X és Y generáció, a 30-as, 40-es, 50-es korosztály döntésénél is fontos szempont a hibrid munkavégzés lehetősége. A fizetés mellett a személyre szabott juttatási csomagok és a fejlődési lehetőség az, ami a munkavállalókat elkötelezi egy cég mellett. Fontos változás, hogy szerencsére már nemcsak a multik ismerik fel a soft skill tréningek jelentőségét, hanem egyre több hazai kkv kötelezi el magát dolgozói fejlesztése mellett. A cégvezetők felismerték: több legyet ütnek egy csapásra, hiszen versenyelőnyre tesznek szert és munkatársaikat is könnyebb megtartani a tréningeknek köszönhetően.

Az AGORA Intézet tréningjei, workshopjai a munkavállalói jóllét és elkötelezettség fokozásában is segítenek. A Work life balance program hozzájárul a jobb időgazdálkodáshoz, a munka és a magánélet egyensúlyának helyreállításához, ezáltal csökkenti a kiégés valószínűségét és javítja a munkavégzés hatékonyságát is. A tréningről bővebben itt olvashat.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Stresszkezelési tréning

megnézem

Work life balance tréning

megnézem

Reziliencia tréning

megnézem

Időgazdálkodás tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.