5 vezetői hiba, ami miatt felmondanak az alkalmazottak – A következetesség hiánya fontos tényező

Szerző: Nagy Andrea 2023.04.25.
Vezetői hiba

Elveszíteni egy munkavállalót több okból is nehéz helyzetet teremt. Megtalálni a pozíciót betöltő új dolgozót költséges és buktatókkal teli folyamat, a betanítás, összecsiszolódás is sok ideig tarthat. Arról nem is beszélve, hogy a kolléga távozása az egész csapatmorálra negatív hatással lehet, ami a teljesítmény csökkenésében is megnyilvánulhat.

A vezetők, menedzserek jól tudják, hogy ha igazán eredményes szervezetet szeretnének, a munkavállalói elkötelezettség fokozására nagy hangsúlyt kell fektetniük. Mégis előfordul, hogy vezetői hiba áll az emberek felmondása mögött.

5 vezetői hiba, ami felmondáshoz vezet

A szervezet jól felfogott érdeke a kiemelkedő, tehetséges és szorgalmas munkavállalók megtartása. Ez azonban nem is olyan egyszerű feladat. Ma már nem jellemző, hogy a dolgozók évtizedeket töltenek el ugyanazon a munkahelyen, a fiatalok körében különösen gyakori, hogy újabb lehetőségek és kihívások után kutatnak. Különösen igaz ez akkor, ha nem érzik magukat megbecsülve, illetve túl sok stressz éri őket a mindennapok során. A munkavállalók elégedettsége szoros kapcsolatot mutat a jóllétükkel, ez pedig nem egyenlő a jó fizetéssel. Előfordul az is, hogy kifejezetten a vezetővel való rossz kapcsolat vezet a kilépéshez, de ennél is valószínűbb, hogy sorozatosan, mindenféle tudatosság nélkül elkövetett hibák állnak a háttérben. Cikkünkben sorra vesszük, hogy melyek a jellemző vezetői hibák.

Vezetői hiba  következetesség hiánya

Következetesség hiánya

Amennyiben az elvárások nincsenek kellőképpen definiálva, a vezető nem következetes, az alkalmazottak nem tudják, hogy melyik helyzetben hogyan is kéne viselkedniük. Mindez bizonytalanságot szül és indokolatlan stresszt jelent. A következetlen elvárásra példa, hogy bár a vezető rendszeresen hangsúlyozza, hogy a minőség előrébb való a mennyiségnél, mégis utóbbi alapján jutalmazza, dicséri meg az embereit. Fontos, hogy a prioritások, a szervezet célkitűzései és a feladatkörök is világosan meghatározottak, mindenki által ismertek legyenek.

Munkavégzés hátráltatása

Bár a vezetőnek nem érdeke a dolgozó munkavégzésének hátráltatása, mégis előfordulhat, hogy ebbe a hibába esik. Mégpedig úgy, hogy például visszatart a feladatok teljesítése szempontjából releváns információkat, nem biztosítja a szükséges erőforrásokat, képzéseket. Ez értelemszerűen letörheti az emberek lelkesedését, frusztrációt, motiválatlanságot eredményezhet.

Az emberek nem megfelelő munkakörökbe osztása

A menedzserek és vezetők nem mindig mérik fel jól a beosztottak képességeit, készségeit. Így aztán viszonylag gyakori hiba, hogy nem a megfelelő munkakörökbe osztják az embereket. Amennyiben valaki úgy érzi, hogy túlképzett a rábízott feladathoz képest, viszonylag rövid időn belül a kiégés küszöbén találhatja magát. Hasonló a következmény akkor is, ha valakinek állandóan erőlködnie kell, és nap mint nap azzal szembesül, hogy nem eléggé kompetens. A csapat tagjai között is konfliktusokat szülhet, ha úgy érzik, nem logikus a hierarchia.

Vezetői hiba munkakör

Visszajelzések hiánya

A legtöbb munkavállaló nem szereti, ha szoros ellenőrzés és állandó kontroll alatt kell dolgoznia. Ugyanakkor azt sem, ha nem kap visszajelzést a munkájára, legyen szó elismerésről vagy konstruktív kritikáról. A visszajelzés a vezetői munkakör sarkalatos pontja.

Rugalmatlanság

A szabályok értelemszerűen nagyon fontosak egy szervezet életében, ám a munkavállalók rendkívül nagyra értékelik a rugalmasságot, amit a bizalom jeleként is értelmezhetnek. A Covid-19 következtében világszerte megnőtt a flexibilis, hibrid munkavégzés iránti vágy a nagy felmondási hullám legfőbb mozgatórugója – erről bővebben is írtunk. Ha a dolgozó úgy érzi, a főnöke rugalmatlan, a legapróbb dolgokban sem hajlandó engedni, könnyen a távozás mellett dönthet.

Az AGORA Intézet Vezetői Akadémia programja segít elsajátítani a vezetői munkakör legfontosabb feladatait. Megismerteti a résztvevőket a dolgozók motiválásának lehetőségeivel. Egyebek mellett visszajelzésre, helyzetfüggő vezetésre, értekezletvezetésre, teljesítményértékelésre is kiterjed. A képzésről bővebb információt itt talál.

Személyre szabott megoldásaink a témában

AGORA Method©

megnézem

Vezetői akadémia

megnézem

Vezetői visszajelzés

megnézem

Vezetés a gyakorlatban - Helyzetfüggő vezetés tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.