Az alkalmazottak motivációjának alapja: hogyan ismerhetik meg jobban a vezetők munkatársaikat?

Szerző: Nagy Andrea 2023.05.02.
Alkalmazottak motivációja

A vezetői szerep egyik kulcsfontosságú eleme az alkalmazottak, csapattagok ismerete. A dolgozók minden vállalat első számú erőforrásai. Minél jobban ismeri őket a vezető, annál valószínűbb, hogy a motivációjukról is gondoskodni tud, és képes biztosítani a jóllétüket. Ez pedig elkötelezett és hatékony munkavégzést tesz lehetővé.

Amennyiben kölcsönös bizalmon, tiszteleten alapuló szervezetet szeretne építeni, elengedhetetlen az alkalmazottak motivációja és megismerése. Ha a vezető érdeklődést mutat az emberei szükségletei, vágyai, személyisége iránt, az organizáció működése gördülékenyebb lesz. Már csak azért is, mert a dolgozók azt érzik, hogy a problémáikkal, ötleteikkel nyugodtan fordulhatnak a felettesükhöz.

Alkalmazottak motivációja és megismerése – Hogyan lehetséges?

A munkavállalók ismerete nem csak annyiból áll, hogy a vezető fel tudja idézni az emberei nevét, munkakörét, családi állapotát. Az is hasznos, ha tisztában van az érdeklődési körükkel, a munkájukhoz fűződő viszonyukkal, azzal, hogy van-e olyan nehézség az életükben, ami befolyásolhatja a teljesítményüket. Nem árt tudni, hogy kinek mik az erősségei és gyengeségei. Van-e például kreatívabb vagy analitikusabb személy a csapatban? Akad-e olyan dolgozó, akire a többiek felnéznek, adnak a szavára? Ezek az ismeretek mind a szervezet működésének javára fordíthatók.

Az alkalmazottak alaposabb megismerése pozitív változásokat hozhat a szervezeti kultúrában, a munkahelyi morálban, a munkavállalói elégedettségben és teljesítményben is. Hogyan segíthető elő a dolgozók megismerése? Például a következő stratégiák alkalmazásával:

Nyitott ajtók

Időt kell szánni az alkalmazottakkal való beszélgetésre, interakcióra. Biztosítsa róla az embereit, hogy nyugodtan felkereshetik, ha kérdéseik, aggályaik vagy a munkával kapcsolatos ötleteik vannak – az ajtaja nyitva áll előttük.

Négyszemközti beszélgetések

A rendszeres visszajelzés, teljesítményértékelő beszélgetések mellett legyen prioritás az is, hogy bizonyos időközönként négyszemközt elbeszélget az alkalmazottaival. Hogy érzik magukat, van-e aktuális, a munkájukat érintő nehézségük, szükségük van-e valamire a hatékonyabb munkavégzéshez?

Mentor szemléletű vezetés

A mentor szemléletű vezetők, akik fontosnak tartják, hogy a saját tudásukat és tapasztalatukat megosszák a csapatukkal, szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani az embereikkel. A támogató jelenlét segít elnyerni a dolgozók bizalmát.

Szociális eseményeken való részvétel

Bár a vezetők bokros teendőik miatt olykor kihagyják a céges eseményeket, ezek általában kivételesen jó lehetőséget teremtenének az ismerkedésre is. Nem érdemes lebecsülni a játékos csapatépítők, vállalati ünnepségek szerepét sem ilyen téren, ugyanis kötetlenebb interakciót tesznek lehetővé.

Közös munka

Adódhat olyan szituáció, amikor a vezetőnek is fel kell gyűrnie az ingujját, hogy beálljon az emberei közé dolgozni egy kiemelten fontos cél érdekében. Kevés dolog mélyíti el jobban a bizalmat és segíti elő egymás megismerését. Ugyanakkor fontos, hogy ilyenkor átadja a stafétabotot, ne akarjon dirigálni, amennyiben a dolgozók jobban ismerik az adott munkafolyamatokat.

Az AGORA Intézet Élményalapú csapatépítő programja segít, hogy az azonos, illetve különböző szinteken dolgozó kollégák jobban megismerjék egymást. Hatására elmélyül a bizalom, csökken a fluktuáció, nő a munkatársak elkötelezettsége a szervezet iránt. Itt olvashat róla bővebben.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Színes csapat, hatékony együttműködés tréning

megnézem

Élményalapú csapatépítés

megnézem

360 fokos vezetői profil

megnézem

HR tanácsadás

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.