Motiváció a munkahelyen, avagy ne tedd töltőre a benzines autót! – Az ezerarcú motiváció a kudarctól a sikerig

Szerző: AGORA Intézet 2023.01.15.
Motiváció

A motiváció hajt bennünket céljaink és így a szervezeti célok elérése felé, mindemellett egy igen összetett dolog, hiszen biológiai, társadalmi, érzelmi és kognitív vetületei egyaránt vannak. Vendégeink ezúttal Dr. András Klára az Egis Gyógyszergyár HR és kommunikációs igazgatója, a Metropolitan Egyetem docense és Kovács Kokó István olimpiai bajnok, a Bokszvilágszövetség (WBA) európai elnöke.

A motiváció nem gombnyomásra működik. Egy jó vezető ismeri a csapatát és tudja, kinek mi a belső hajtóereje, mire van szüksége a kollégáinak – emeli ki Dr. András Klára az Egis Gyógyszergyár HR és kommunikációs igazgatója, a Metropolitan Egyetem docense az Ember és szervezet című podcast évnyitó epizódjában. A HR Portál és az AGORA Intézet közös sorozatának meghívását elfogadta Kovács Kokó István olimpiai bajnok, amatőr és profi világbajnok bokszoló, a Bokszvilágszövetség (WBA) európai elnöke is, aki így fogalmaz a motivációról: „Az én egész életem arról szólt, hogy valamit akartam”. Soós Andrea beszélgetőtársai saját szakterületükön mindent elértek, amit csak lehet, de a sikereik után is folyton új célokat keresnek.

Soós Andrea, Kovács Kokó István, Dr. András Klára
Soós Andrea, Kovács Kokó István, Dr. András Klára

Motivációs elméletekben és modellekben nem szűkölködünk. Mégis a szervezetek és vezetőik egyik legnagyobb kihívása, hogy megtalálják a kellőképpen motivált munkatársakat, ráleljenek kollégáik belső hajtóerejére, és folyamatosan, hosszú távon fenntartsák azt. A motiváció hajt bennünket céljaink és így a szervezeti célok elérése felé, mindemellett egy igen összetett dolog, hiszen biológiai, társadalmi, érzelmi és kognitív vetületei egyaránt vannak. A hajtóerő pedig érkezhet kívülről, de – és ebben összecseng a szakértők véleménye – a belső motiváció a leghatékonyabb. Dr. András Klára és a hamarosan hazatérő Kovács Kokó István gondolatait a sikerről, a kudarc után felállás eszközeiről, a motiváció megannyi aspektusáról a lejátszó gombra kattintva hallgathatja meg.

A felelősségvállalás is a motiváció része kell, hogy legyen

Bárkit megkérdezünk a szervezetünknél, mi a munkája, mindenki azt válaszolja, hogy életmentő gyógyszereket gyártunk, természetesen én is és az összes olyan kolléga is, akik nem közvetlenül ezt a tevékenységet végzik – mondja el Dr. András Klára, aki szerint a szolgálat és a felelősségvállalás a motiváció része kell legyen egy cég életében. Ez kiegészül minden kolléga személyes belső hajtóerejével, amit egy jó vezetőnek kötelessége feltérképezni. Hiszen, ha töltőre tesszük a benzines autót, vagy benzint pumpálunk az elektromos kocsiba, nem fogunk célt érni. Ha azonban töltőre tesszük az elektromos autót, csodákra lesz képes – él plasztikus példával az Egis Gyógyszergyár HR igazgatója.

Dr. András Klára

Kokóból nem lesz Mester

Dr. András Klára szerint a titok, hogy nagy szívvel és jó füllel legyen megáldva a HR-es, hogy meghallja a kollégái igényeit, és azokra a lehető leggyorsabban reagáljon. Az Egis HR igazgatója, lévén speciális szakterülete a generációk munkahelyi együttélése, a beszélgetés során felhívja a figyelmet a motiváció témakörében rejlő csapdákra és veszélyekre a generációs különbségek tekintetében is. Felmerül a kérdés, hogy lehet-e a korábbiakhoz hasonlóan felkészíteni, motiválni, edzeni a mai fiatal sportolókat. Kovács „Kokó” István szerint teljesen megváltozott e szempontból is a világ. A világbajnok bokszoló pedig azt is elárulja, hogy ő miért nem vállal tanítványokat, miért nem lett „Mester”.

Dr. András Klára szerint a pandémia óta megerősödött a közösséghez tartozás igénye a dolgozók között, ezért virágkorukat élik szervezetüknél a különféle klubok, események, sőt még az Egis nyugdíjasai is gyakran összejárnak. Kovács Kokó István pedig elárulja, hogy saját csapatát vezetve ő milyen motivációs hibákat vétett korábban, és elmondja azt is, hogy szerinte elegendő motivációs ereje van-e a csapatépítő buliknak, vagy hogy pontosan mi a szerepe a motivációban a pénznek.

Kovács Kokó István

Honnan meríthetünk erőt a nagy kudarcok után?

A vendégek egyetértenek abban, hogy a belső hajtóerőt végső soron mindenkinek magában kell megkeresnie, ehhez pedig elengedhetetlen tükörbe nézni, vagyis céljainkhoz a mély önismereten keresztül vezet az út. Az nem megoldás, ha állandóan kifelé mutogatunk és áthárítjuk a felelősséget arról panaszkodva, hogy a problémáink miatt mi ugyan nem, de az egész világ hibás. Különben is tessék idejönni és jól „megmotiválni” engem, de lehetőleg úgy, hogy ne fájjon – mutat rá Dr. András Klára. A mai napig aktívan sportoló és versenyző, a többi között sokszoros Ironman Kovács Kokó István szerint pedig mindig fel kell tennünk a kérdést magunknak: mit, milyen áldozatot, befektetett energiát kíván tőlem az a cél, amit el szeretnék érni.

Az adásban szóba kerül Maslow piramisa és más motivációs útmutatók, miközben kiderül az is, mi vendégeink legfőbb belső hajtóereje, ami, már most eláruljuk, hogy történetesen pontosan egy és ugyanaz. Szó lesz arról is, hogy miből merítenek a nagy sikerek és a nagy kudarcok után, de beszélgetünk a 2023-as év terveiről, a munka és magánéleti kihívásokról is. Megtudjuk többek között, hogy hazatér-e két éves svájci lét után Kokó és milyen nagy eseményre készül Klára és családja.

Podcastunkat Dr. András Klárával és Kovács Kokó Istvánnal ide kattintva hallgathatja meg:

Személyre szabott megoldásaink a témában

Vezetői visszajelzés

megnézem

Élményalapú csapatépítés

megnézem

Együttműködést fejlesztő workshop

megnézem

Work life balance tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.