Eredményes módszerek a munkavállalói elkötelezettség növeléséhez – A szervezet teljesítményét is fokozzák

Szerző: Nagy Andrea 2022.11.24.
munkavállalói elkötelezettség

Aligha van olyan munkáltató, akit ne foglalkoztatnának a munkavállalói elkötelezettség növelésének lehetőségei. A cégvezetők döntő többsége - teljes joggal - úgy véli, hogy az elkötelezett alkalmazottak jobban teljesítenek, ez pedig fokozza a csapat és a szervezet eredményességét is.

A munkavállalói elkötelezettség nem jelent egyet a hűséggel, sőt nem feltétele az sem, hogy a dolgozó hosszú éveket húzzon le ugyanazon a munkahelyen. Ennél sokkal árnyaltabb a kérdés, tulajdonképpen arról a mentális és érzelmi kapcsolatról van szó, ami az alkalmazottat elsősorban a munkájához, majd a csapatához, szervezetéhez fűzi. Az elkötelezett munkavállaló motivált, proaktív, pozitívan viszonyul a munkájához, lelkes, időt és energiát nem sajnálva nyújtja a tehetsége, képességei legjavát. Tisztában van vele, hogy értékes munkaerő. Fontos számára, hogy hogyan teljesít a csapat és a cég, amelynek a részét képezi.

iroda csapat

A magas munkavállalói elkötelezettségből számos úton-módon profitálhat a vállalat. Az elkötelezett dolgozók jóval eredményesebbek, megbízhatóbbak és önállóbak társaiknál. Kevésbé jellemző körükben a kiégés, a hiányzás és a fluktuáció. Rendkívül fontos viszont szem előtt tartani, hogy az elkötelezettség mértéke is csökkenhet, például akkor, ha a munkavállaló nem érzi megbecsülve magát, nem lát bele a szervezet működésébe vagy túlterheltté válik. A figyelmes vezető könnyen kiszúrhatja a jeleket a teljesítmény és a lelkesedés csökkenésében. Ennek elkerülése érdekében érdemes alkalmazni a következő módszereket.

Erősségek figyelembevétele

Ha a dolgozó úgy érzi, hogy valóban jó abban, amit csinál, sokkal motiváltabb munkavégzésre képes. A feladatok kiosztásánál figyelembe kell venni az alkalmazottak erősségeit. Érdemes hangsúlyozni, hogy azért ő lett megbízva a teendővel, mert különösen erős, kompetens az adott területen.

A munka értékének tisztázása

Úgy ég ki a legkönnyebben az ember, ha nem érzi hasznosnak a munkáját, nem teljesen tiszta a számára, hogy ő személy szerint hogyan járul hozzá a teljes egészhez. Érdemes időről időre tisztázni, hogy a munkavállaló milyen fontos szerepet játszik a szervezet működésében, céljainak elérésében. Fontos beszámolni a vállalat aktuális helyzetéről, vízióiról, küldetéséről is.

Rendszeres visszajelzés

A rendszeres visszajelzések is hozzájárulhatnak a munkavállalói elkötelezettség növeléséhez. Az ilyen visszacsatolások nemcsak azt éreztetik a dolgozóval, hogy figyelnek rá, hanem azt is, hogy a munkája lényeges, fontos, hogy milyen minőségben, hogyan végzi azt el. A vezetői visszajelzésen túl a munkavállalói visszajelzésnek is teret kell biztosítani, ha valaki azt tapasztalja, hogy nem hallgatják meg az ötleteit, elképzeléseit, könnyen alábbhagyhat a lelkesedése.

Lehetőség a fejlődésre

A kihívások motiválhatják a munkavállalót, különösen akkor, ha úgy érzi, fejlődhet is általuk. Ehhez biztosítani kell a megfelelő eszközöket, képzéseket. Ma már a dolgozók többsége tudja, hogy a munkaerőpiaci értékét a tapasztalatai és a képességei határozzák meg, nem szívesen maradnak olyan helyen, ahol nincs lehetőségük új készségek elsajátítására.

Rugalmasság

A rugalmas munkabeosztás és a távmunka lehetősége többnyire fokozza a munkavállalók elégedettségét és elkötelezettségét. Már az is sokat nyomhat a latban, ha bizonyos napokon valamivel előbb elmehetnek, hogy odaérjenek a gyermekükért az iskolába vagy részt vehessenek az edzésen, amit kinéztek maguknak. Mindez elősegítheti a munka és a magánélet egészséges arányát. Azt is éreztetheti a dolgozóval, hogy megbíznak benne, hiszen feltételezik róla, hogy az engedményekkel együtt is az elvárt minőségben és időre végzi el a munkáját.

A munkavállalói elkötelezettség növelésére a szervezetek hosszú távú befektetésként tekintenek, a fentiekből is látszik, hogy érdemes foglalkozni vele a mindennapok során. Az AGORA Intézet 14 éve foglalkozik szervezet- és vezetőfejlesztéssel, vállalati tréningekkel. A munkavállalói elkötelezettséget növelő vállalati tréningjeinket itt találja.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Asszertivitás tréning

megnézem

Együttműködést fejlesztő workshop

megnézem

Időgazdálkodás tréning

megnézem

Konfliktuskezelés tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.