Mi az a grit? – A személyiségvonás, ami az intelligenciánál is fontosabb lehet a teljesítmény szempontjából

Szerző: Nagy Andrea 2023.05.30.
Grit, azaz kitartás

Azt, hogy az ember mennyire sikeres az élet különböző területein, számtalan tényező befolyásolja. A tehetség és az intelligencia önmagában nem elég, a nagy teljesítmények eléréséhez szükség van kitartásra is. Az utóbbi években sok kutatás foglalkozott egy ehhez kapcsolódó személyiségvonással, ami nem más, mint a grit.

Magyarul általában állhatatosságnak fordítják, de a grit bővebb definíciója, az Amerikai Pszichológiai Társaság meghatározása szerint olyan kitartás, amit a hosszú távú célok elérése iránti szenvedély jellemez. Ehhez hozzátartozik az erőfeszítés, a kemény munka, valamint az érdeklődés fenntartása a felmerülő viszontagságok, nehezítő körülmények, megtorpanások és kudarcok ellenére. A társaság egészen odáig megy, hogy kijelenti, a legújabb tanulmányok szerint a grit fontosabb a kiemelkedő teljesítmény szempontjából, mint az intelligencia. Mindezek fényében talán nem is csoda, hogy a grit egyre gyakrabban merül fel a munkával kapcsolatban is.

Grit - Fiatal nő dolgozik

Grit, a siker záloga

A fogalmat 2007-ben alkotta Angela Duckworth amerikai pszichológus, aki nagy népszerűségre tett szert az elméletével. Az ő grit-definíciójában fontos szerep jutott a kitartáson és az elhivatottságon túl a koncentrált figyelemnek és a rugalmasságnak, vagyis a rezilienciának is. Minek köszönheti kivételes népszerűségét a grit? Minden bizonnyal annak, hogy azt üzeni, nem csak az érhet el komoly sikereket az életben, aki különösen tehetséges vagy kiemelkedő intelligenciával bír. Ezek a tulajdonságok, bár fontosak, csak egy bizonyos pontig juttatnak el a cél felé tartó úton. Duckworth szerint az egy dolog, hogy ki milyen képességekkel rendelkezik, ami igazán lényeges, hogy mihez kezd velük.

A szenvedély és a kitartás szerencsés ötvözete hozzájárul a kiégés elkerüléséhez. Folyamatos nyomás mellett a kitartás szenvedély nélkül könnyen burnout-hoz vezet, ha pedig a kitartás sincs meg, az ember a legkisebb nehézség jelentkezésénél feladja. A grit egyfajta mentális szívósságot biztosít, az ezzel a személyiségvonással rendelkező emberek az akadályokra képesek kihívásként tekinteni, pozitív hozzáállásuk átlendíti őket a nehézségeken. A grit tehát a mindennapos munkavégzés során valódi kincs, ami a mentális egészség megóvásában is segít.

Fiatal, mosolygó mérnök

Hogyan fejleszthető a grit?

A grit fejleszthető, ideális esetben már gyermekkorban megkezdődik a fiatalok ilyen irányú nevelése, kisebb-nagyobb célok kitűzésével, a szorgalom és a kitartás dicséretével – függetlenül az eredménytől. Ugyanakkor felnőttkorban sincs veszve minden, némi gyakorlással ekkor is javíthatunk a helyzeten, például a következőkkel:

A célok tisztázása

Ahhoz, hogy megingathatatlanul haladjunk a cél felé, egészen pontosan meg kell határoznunk, hogy mit szeretnénk elérni (például a karrierünk tekintetében), és ahhoz milyen kisebb célok teljesítésén át vezet az út. Ehhez érdemes listát írni az összes felmerülő célról, majd bekarikázni a legfontosabbakat. A maradékot pedig aszerint áttekinteni, hogy mennyiben támogatják a legfontosabbnak jelölteket. Amelyek nem járulnak hozzá, csak elterelik a figyelmet.

Az érdeklődési kör felfedezése

Nehezen képzelhető el, hogy olyasmivel foglalkozzunk hosszasan szenvedéllyel, ami valójában nem érdekel bennünket. Az emberek általában elégedettebbek a munkájukkal, ha az átfedést mutat az érdeklődési körükkel. Nem ritka viszont, hogy sokan még felnőttként sincsenek tisztában azzal, hogy mi is érdekli őket igazán. Jó, ha tudatosan tisztázni próbáljuk a kérdéseket, hogy mi számít nekünk, mivel foglalkoznánk szívesen, mit tartunk fontosnak.

Gyakorlás

Azok, akikre jellemző a grit, több időt szánnak a feladatok elvégzésére, és szándékosan sokat gyakorolnak, teljes koncentrációval. Támogathatja a folyamatot a hatékony időgazdálkodás elsajátítása.

A reziliencia, vagyis a rugalmas ellenállóképesség a grit fontos összetevője. Segít túllendülni a mindennapok kihívásain, kivédeni a túlzott stressz fizikai és mentális egészségre, valamint a teljesítményre gyakorolt negatív hatásait. Az AGORA Intézet Reziliencia tréningje fokozza a munkahelyi eredményességet, de a magánéletben jelentkező akadályok leküzdéséhez is hozzájárul. A képzésről bővebben itt olvashat.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Reziliencia tréning

megnézem

Időgazdálkodás tréning

megnézem

Önismereti tréning

megnézem

Tehetségprogram

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.