Csendes kilépés a munkahelyen: mi az, és miért egyre gyakoribb? 5 jel, ami felhívhatja rá a figyelmet

Szerző: Nagy Andrea 2023.01.05.
Csendes kilépés

A quiet quitting, vagyis a csendes kilépés vagy csendes kivonulás kifejezéssel úton-útfélen találkozhatunk.

Aktualitását mi sem bizonyítja jobban, hogy a Collins English Dictionary, ami minden évben kiválasztja az év legfontosabb, legjellemzőbb szavait és kifejezéseit, 2022-ben a top 10-be sorolta a quiet quittinget is.

Mit jelent a csendes kilépés?

Röviden összefoglalva arról van szó, amikor a munkavállaló csak a munkaszerződésében is rögzített minimum elvégzésére törekszik a munkahelyén. Bár a jelenség nem új keletű, a pandémia idején vett igazán lendületet, amikor a bizonytalanság az élet minden területére bekúszott.

Csendes kilépés

Cégek küzdöttek a fennmaradásért, a dolgozókat pedig egzisztenciális szorongás kerítette hatalmába. A vállalatoknak gyakran a leépítés eszközéhez kellett folyamodniuk. A megmaradt munkavállalók pedig nem egyszer azt vették észre, hogy több ember helyett is dolgoznak. A kizsigerelésbe belefáradt, a munkahelyüktől gyakran fizikailag is eltávolított – gondoljunk a home office-ra – alkalmazottak a korlátozásokat követő enyhülésben ráébredtek, hogy az egészségük, különös tekintettel a mentális egészségükre, többet ér, mint az, hogy túlhajszolják magukat. Ennek eredményeképpen pedig kevesebb energiát fektetnek a munkavégzésbe, csak a tőlük elvárt minimum teljesítésére szorítkoznak.

A jelenség okai között szerepel még a túlterheltség mellett az elvárások tisztázatlansága, a nem egyértelmű kommunikáció, az elismerés és a bizalom hiánya. Az elmaradó fizetésemelés, a fejlődésre, előrelépésre való lehetőség valószínűtlensége.

A csendes kilépés jelei

Arról, hogy mindez káros-e vagy épp ellenkezőleg, visszatalálás a normalitáshoz, amelyben egyensúly van a munka és a magánélet között, eltérőek a vélemények. Azonban a munkáltatónak érdemes felismernie a quiet quitting jeleit, hiszen azok felhívhatják a figyelmét rá, hogy a dolgozó motivációját vesztette, így nem árt beavatkoznia.

Izoláció

A dolgozó elzárkózik a munkahelyi kapcsolatfelvételtől. Nem keresi a kollégái társaságát, távmunka esetén különösen nehezen elérhető, nem válaszol az üzenetekre.

Izoláció

Távol marad az opcionális eseményektől

Amennyiben egy program vagy napirendi pont nem kötelező, távol marad. Nem megy el például a csapatépítőre, ha az csak opcionális.

Kerüli a beszélgetéseket

Legyen szó az ebédszünetről vagy a mítingekről, nem szívesen szólal meg, minden nélkülözhetőnek ítélt társalgástól visszavonul.

Csak a legszükségesebb feladatok elvégzése

A feladataiban is csak a minimum teljesítésére törekszik, opcionális teendőket nem végez, gazdára váró feladatokra nem jelentkezik.

Fásultság

A lelkesedés teljes hiánya idővel nyilvánvalóvá válik, a munkavállaló a kiégés jeleit is mutathatja. Inkább negatívan, sőt olykor akár cinikusan viszonyul a feladataihoz. Mindez idővel a teljesítményén is látszódhat, nem végzi jó minőségben vagy határidőre a munkáját.

Fásultság

Hosszú távon nem jó, ha az ember csak a munkájáért él, állandóan a maximumon túl teljesítene és nem tud éles határvonalat húzni a hivatása és a magánélete között. Ám az sem célravezető, ha a munkavégzésében csak a fizetése felvétele motiválja. A lelkesedést teljesen mellőző munkavégzés könnyen kiégéshez vezet, ami idővel nemcsak teljesítménycsökkenést, hanem egészségügyi problémákat is előidézhet.

Az egyensúly helyreállításában, a hatékonyabb időkezelési struktúra elsajátításában segíthet az AGORA Intézet Work Life Balance tréningje. A tréningen a résztvevők szembesülnek a saját időgazdálkodási stratégiájukkal, majd megtanulnak egy előnyösebb szemléletet, amelyet sikerrel alkalmazhatnak a mindennapok során.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Stresszkezelési tréning

megnézem

Időgazdálkodás tréning

megnézem

Work life balance tréning

megnézem

Önismereti tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.