Miért rendkívül hatékony a helyzetfüggő vezetés? A munkavállaló fejlettségi szintjéhez alkalmazkodik

Szerző: Nagy Andrea 2022.11.21.
helyzetfüggő vezetés

A helyzetfüggő vezetés rendkívül hatékony vezetési forma, lényege a munkavállalók tudásának és motiváltságának felmérése. Az így nyert információk birtokában kialakíthatók a legmegfelelőbb irányítási és támogatási stratégiák. Nyílt titok, hogy az egyes vezetői stílusok jelentősen befolyásolhatják a csapat eredményességét és a szervezeten belül uralkodó hangulatot is.

A helyzetfüggő vezetés elméletét 1969-ben mutatta be Paul Hersey és Ken Blanchard. Teóriájuk szerint a dolgozók a motivációjuk és a szaktudásuk alapján négy fejlettségi kategóriába sorolhatók, ezek pedig más és más vezetési stílust tesznek indokolttá. A vezetési stílusokat az különbözteti meg egymástól, hogy milyen arányban tartalmaznak irányító, illetve támogató komponenseket.

Vezetői visszajelzés

Hersey és Blanchard tehát úgy gondolták, hogy a jó vezető képes alkalmazkodni a munkavállaló fejlettségi szintjéhez, ez pedig különösen gyümölcsöző együttműködéshez vezet. A modell többek között azért hatékony, mert annyi energiát kíván a vezetőtől, amennyire feltétlenül szükség van, illetve annyi önállóságot biztosít az alkalmazottnak, amennyit igényel. Így elérhető a súrlódásmentes, fejlődést támogató, eredményes közös munka.

A helyzetfüggő vezetés alapjai

A helyzetfüggő vezetés alapja, hogy a dolgozó fejlettségi szintje határozza meg a vezetési stílust. Az első lépés tehát a munkavállaló szaktudásának és motivációjának felmérése.

Az első szinten az alkalmazott szaktudása és motivációja is alacsony, így aztán a rábízott munkát sem tudja megfelelően teljesíteni. A második szinten annak ellenére, hogy híján van a munkához szükséges képességeknek és tudásnak, szeretné elvégezni azt. A harmadik szinten a készségek szintje magas ugyan, ám a motivációval különböző okokból kifolyólag problémák lehetnek. Az ebbe a kategóriába sorolható munkavállalók valószínűleg jól teljesítenek, ám korántsem olyan jól, mint amire képesek lennének. A negyedik szinten a dolgozók szaktudásával és motivációjával is minden rendben van.

Vezetői soft skillek

Már a fentiekből is látszik, hogy az egyes kategóriák más és más vezetői attitűdöt igényelnek. Értelemszerűen az első szinten jóval nagyobb mértékű bevonódásra van szükség, mint a negyediken. Az alapján, hogy hogyan keveredik benne az irányítás és a támogatás, a modellben négyféle vezetői stílust lehet megkülönböztetni.

Helyzetfüggő vezetés – Négyféle vezetői stílus

Az irányító (rendelkező)

A vezetési stílus jellemzője, hogy irányítás fókuszú, a feladat pontos elmagyarázásával és a teljesítés szoros ellenőrzésével jár. Az alacsony motivációjú és tudású munkavállalóknál lehet különösen célravezető.

Az edző (meggyőző)

Ennél a vezetési stílusnál az irányítás és a támogatás is fontos szerephez jut, különösen hasznos a kettes szinten lévő alkalmazottaknál. Az ehhez folyamodó vezető meghozza a döntéseket, pontos instrukciók és indoklás mellett adja ki a feladatokat, segíti a dolgozók fejlődését.

A támogató (együttműködő)

Ilyen esetben a támogatáson, nem pedig az irányításon van a hangsúly, a közös döntéshozást közös gondolkodás előzi meg. Akkor lehet rá szükség, ha a munkavállaló tudása magas, a motivációja viszont kívánnivalót hagy maga után.

munkások csoportja

A delegáló

Ez a típusú vezetési stílus a lehető legnagyobb önállóságot biztosítja az alkalmazottaknak, akiknek a tudásszintje és a lelkesedése is magas. Ekkor a vezető a háttérből figyel, ebben az esetben az irányítás éppúgy alacsony, mint a támogatás.

A helyzetfüggő vezetés kifejezetten hatékony stratégia. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy az egyes kategóriák a valóságban nem különülnek el ilyen élesen egymástól. A munkavállalók teljesítménye is hullámzó lehet például aszerint, hogy épp milyen feladatot kaptak.

A helyzetfüggő vezetés az egyik leghatékonyabb vezetési eszköztár, napjaink legfontosabb menedzsmenttechnikái közé tartozik. Lényege, hogy a vezető a kommunikációt mindig a dolgozó fejlettségi szintjéhez igazítja. Erre az alapra épül a fejlesztő vezetés szemlélete is. Az AGORA Intézet Vezetés a gyakorlatban – Helyzetfüggő vezetés tréningjéről bővebb információt itt talál.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Vezetés a gyakorlatban - Helyzetfüggő vezetés tréning

megnézem

Vezetői visszajelzés

megnézem

Vezetői akadémia

megnézem

Vezetői készségek fejlesztése

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.