Hogyan működik és miért rendkívül hatékony a coaching szemléletű vezetés?

Szerző: Nagy Andrea 2022.12.12.
coaching szemléletű vezetés

Az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert a coaching szemléletű vezetés, ez egyebek mellett annak köszönhető, hogy egyre többen ismerik fel, hogy a korábban igen elterjedtnek számító, tisztán dirigáló, utasításokon alapuló vezetés nem célravezető.

A coaching szemléletű vezetés egyike a különösen hatékony irányítási stratégiának. Az, hogy egy vezető milyen eszközökhöz folyamodik, hogyan koordinálja az embereit, döntően képes meghatározni a csapat teljesítményét, az egyének motivációját, valamint a szervezeten belül uralkodó hangulatot is.

A vezetés nagy kihívást jelent és komoly felkészültséget igényel. A jó vezető amellett, hogy szem előtt tartja a vállalat célkitűzéseit a gyorsan változó üzleti környezetben, a munkavállalók fejlődésére, képességeinek kibontakoztatására, elkötelezettségének fokozására is nagy hangsúlyt fektet. Tudja, hogy hogyan támogathatja úgy az alkalmazottakat, hogy ők a tehetségük és képességeik legjavát nyújtsák a mindennapok során. A coaching szemléletű vezetés ebben segíti a vezetőket.

coaching szemléletű vezetés

Mit takar a coaching szemléletű vezetés?

A coachng szemléletű vezetés egy olyan vezetői hozzáállás, ami magában foglalja a csapattagok erősségeinek, gyengeségeinek és motivációjának felmérését. Ezen ismeretek birtokában pedig támogatja az egyének fejlődését, a munkavállalók hosszú távú személyes céljainak elérését. Akkor működik a legjobban, amikor a vezetők valóban segíteni szeretnének az alkalmazottaknak a saját erősségeik kibontakoztatásában, ők pedig nyitottak a visszajelzésekre és hajlandók tanulni is belőlük. Ilyenkor, bár nem mosódik el teljesen az alá-fölérendeltségi viszony, partneri, bizalmi kapcsolat alakulhat ki a vezető és a beosztottak között. Előbbi főként támogatóan van jelen, viszonylagos önállóságot biztosít a dolgozóknak. Irányt mutat és gondoskodik a motivációról, ugyanakkor elhiteti az alkalmazottakkal, hogy kompetensek és képesek magas színvonalon, önállóan is elvégezni a rájuk bízott feladatokat. Éppen ezért a coaching szemléletű vezetőre gyakran mentorként tekintenek. Ehhez a stílushoz többek között a következők elengedhetetlenek:

A munkavállalók megismerése

A coaching szemléletű vezetéshez nélkülözhetetlen az egyének képességeinek, céljainak, motivációinak, erősségeinek és gyengeségeinek alapos ismerete.

Négyszemközti megbeszélések

A munkavállaló megismerésében, a bizalom kiépítésében a négyszemközti (1on1) megbeszélések segíthetnek. Érdemes feltenni nyitott kérdéseket, ez hozzájárulhat a dolgozó nézőpontjának megismeréséhez és megértéséhez.

Rendszeres visszajelzések

A visszacsatolás nem egyirányú, a vezető és a dolgozó részéről is lényeges. Kijelöli azokat a területeket, amelyeken fejlődésre van szükség, fokozza a motivációt. Fontos, hogy vezetői oldalról a kritika és a dicséret egyensúlyban maradjon, a kritika pedig mellőzze a személyeskedést és konstruktív legyen.

Önismeret fejlesztése

A szilárd önismeret stabil alapot jelent a fejlődéshez. A coaching szemléletű vezető pontosan tisztában van vele, hogy ahhoz, hogy jól működjön a szervezet, nemcsak a dolgozóknak van szükségük képzésekre, hanem neki is. Meg kell tanulnia például a hatékony delegációt és visszajelzés-adást, folyamatosan fejlesztenie kell a kommunikációs képességeit, illetve el kell sajátítania a konfliktuskezelés alapjait is, hogy a felmerülő vitás helyzeteket orvosolni tudja.

Jövő-fókusz

A coaching szemléletű vezetés jövő-fókuszú, hosszú távú stratégiákban gondolkodik. Alkalmazásakor a vezető tudja, hogy a munkavállalóval való foglalkozás a jelenben befektetés a jövőbe, a fejlődés általában nem egyik pillanatról a másikra következik be.

Miért hatékony a coaching szemléletű vezetés?

A coaching szemléletű vezetés eredményeképpen javul a vállalati kultúra és kommunikáció, fokozódik a teljesítmény. A munkavállalók motiválva és megbecsülve érzik magukat, így amellett, hogy elkötelezettebbek lesznek, csökken a kiégés veszélye is. Látják a lehetőséget a fejlődésre, készek arra, hogy képességeik, tudásuk legjavát nyújtsák a feladatok teljesítése során. Amennyiben nehézségbe ütköznek, bizalommal fordulhatnak a felettesükhöz. A rendszeres visszajelzéseknek, egyeztetéseknek köszönhetően a dolgozók tisztában vannak a szervezet elveivel és céljaival, tudják, hogy milyen szerepük van ezek elérésében. A közeg kreativitásra és önállóságra ösztönzi őket. Folyamatos a fejlődés a csapat és az egyén szintjén is, csökken a fluktuáció.

Az AGORA Intézet 14 éve foglalkozik vezetőfejlesztéssel. Vezetői coachingunk középpontjában az egyéni kihívások mélyebb megértése és a vezetői szerep optimalizálása áll, míg a vezető egyénisége és a vezetési interakciók fejlesztése révén elősegítjük a hatékonyabb döntéshozatalt és eredményesebb csapatvezetést. Bővebb információkat itt olvashat.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Vezetés a gyakorlatban - Helyzetfüggő vezetés tréning

megnézem

Vezetői készségek fejlesztése

megnézem

Vezetői akadémia

megnézem

Vezetői coaching

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.