A 6 leggyakoribb hiba, amit prezentáció közben sokan elkövetnek – Az előadás hatékonyságát is rontják

Szerző: Nagy Andrea 2023.01.17.
Prezentációs hibák

A prezentáció tartása számos munkakör részét képezi. Személyiségfüggő, hogy ki hogyan viszonyul a kérdéshez, van, aki igazán az elemében van közben, de akadnak olyanok is, akik a hátuk közepére se kívánják az egészet. A hallgatóságról nem is beszélve, hiszen mind tudjuk, hogy milyen nehéz végigülni egy rosszul sikerült előadást.

Tény és való, a prezentáció során számos buktató adódhat. Amennyiben például túl hosszúra nyúlik, esetleg unalmas, nehéz megtartani a nézők figyelmét, még akkor is, ha egyébként fontos információk hangoznak el. Bár minden helyzetre nem lehet előre felkészülni, vannak olyan gyakorinak számító típushibák, amelyek elkerülésére érdemes különös figyelmet fordítani. Így nagyobb eséllyel ér célt az üzenet. Cikkünkben hat alapvető problémát veszünk sorra.

Nem határozza meg a prezentáció célját

Ha maga az előadó sincs pontosan tisztában a prezentáció céljával, azzal, hogy tulajdonképpen mit is akar elmondani, a hallgatóságnak még nehezebb lesz kihámoznia a lényeget. A készülés során az első és egyben legfontosabb kérdés az átadni kívánt üzenet, gondolatsor meghatározása. Ez aztán vezérlőfonalként irányíthatja a további készülést és később magát az előadást is. A készülés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: még a legrutinosabb előadókat is utolérheti a lámpaláz, de technikai probléma vagy nehéz hallgatóság is előfordulhat, jó, ha a prezentáció kellőképpen stabil lábakon áll.

Prezentációs hibák

Nem ismeri a hallgatóságot

Az előadónak olykor teljesen ismeretlen helyen, ismeretlen emberek előtt kell helyt állnia. Mégis szükséges elöljáróban tájékozódnia a hallgatóságáról. Nekik szól az előadás, így nem árt, ha végiggondolja, hogy hogyan hasznosíthatják majd a saját életükben az elhangzottakat, miért éri meg a számukra, hogy odafigyeljenek. Ha úgy érzik, az üzenete megszólítja őket, garantáltan figyelni fognak. Ha nem, akkor ez kevéssé valószínű.

Csak a száraz adatokra fókuszál

A tények, adatok vitathatatlanul fontosak, sőt olykor az előadás lényegét jelentik. Az viszont nem várható el a hallgatóságtól, hogy pusztán ezek felsorolásszerű ismertetése lekösse a figyelmét. Ideális esetben a prezentációban az érzelmeknek, a humornak, a személyes történeteknek is jut hely, – a megfelelő időben és mennyiségben adagolva.

Prezentáció

Szakzsargon használata

Minden tudományterületnek megvan a maga nyelvezete, amit az adott témában járatosak ismernek, ám a kívülállók már kevésbé. A szakzsargon használata okosnak, tájékozottnak mutatja ugyan a prezentálót, de nehezíti a megértést a közönség számára. A prezentációval kapcsolatban is megállja helyét a mondás: a kevesebb néha több! Egyszerűbb nyelvezettel, közismert kifejezésekkel könnyebben célba ér az üzenet.

A diák szerepének félreértelmezése

Az előre elkészített diasor rengeteget segíthet – feltéve, hogy jól van összeállítva és rendeltetésszerűen használják. Hol csúszhat el a dolog? Sok ponton, de a két leggyakoribb hiba a túl sok információ, szöveg felírása, valamint ezek szó szerinti felolvasása. A vetítés szemléltetőeszköz, nem kell, hogy az egész előadást szóról szóra tartalmazza. Különösen rossz stratégia a felolvasás, hiszen így okafogyottá válik a prezentáció, elég lenne elküldeni a diasort a résztvevőknek.

Prezentációs hibák

A megadott idő túllépése

Előadóként nehéz érzékelni az időt, mégis fontos, hogy a megadott keretekhez tartsuk magukat, ezt a készülés során javasolt begyakorolni. A résztvevők jó eséllyel tudják, hogy meddig kéne tartania a prezentációnak és kalkulálnak is vele. Ha túl hosszúra nyúlik, lankad a figyelmük, türelmetlenek lesznek. Ráadásul borítékolható, hogy a hossz lesz az egyik leghangsúlyosabb dolog, amit megjegyeznek az előadásból.

A hibák elkerülésével, tudatos felkészüléssel sokkal hatékonyabb lesz a prezentáció. Az AGORA Intézet Prezentációtechnika képzése segít, hogy a résztvevők az előadás mestereivé váljanak, és prezentációjukkal minden esetben a kívánt hatást érjék el. A tréningről bővebb információt itt talál.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Prezentációs technikák tréning

megnézem

Tárgyalástechnika tréning

megnézem

Asszertivitás tréning

megnézem

Kommunikáció értékesítőknek

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.