Izgalmas prezentáció témák: 5 hatásos történetmesélési technika, ami leköti a hallgatóság figyelmét

Szerző: Nagy Andrea 2023.04.11.
Prezentációs technikák

Egy prezentációnak többféle küldetése is lehet: a beszélő célul tűzheti ki a hallgatóság inspirálását, informálását és meggyőzését is. Ugyanakkor az előadás könnyen kudarcba fullad, ha nem képes felkelteni és fenntartani a jelenlévők figyelmét. Ez nem könnyű feladat, az izgalmas prezentációs témákon túl a leghatásosabb történetmesélési technikák ismerete sem árt hozzá.

Ahhoz, hogy valaki eladjon egy eszmét, ötletet vagy terméket, a meggyőző üzenet nem elég, azt olyan módon kell előadni, hogy a hallgatóság elméjére és érzéseire egyaránt hasson. Ebben segítenek a leghatékonyabb, klasszikusnak számító történetmesélési technikák.

Történetmesélési technikák

A jól felépített, izgalmas történetek minden életkorban felkeltik az emberek érdeklődését – ellentétben a száraz tényekkel, egymás után sorolt információk és adatok tömkelegével. A prezentációra készülve a vizuális segédeszközök összeállításán és a közönségből való felkészülésen túl érdemes a hatásos történetmesélési technikák valamelyikét is segítségül hívni. Meríthetünk a mindannyiunk által jól ismert történetek, mesék, filmek és könyvek eszköztárából. A következő módszerek használatával érdekesebbnek, lebilincselőbbnek tűnik a téma.

Izgalmas prezentációs témák

Monomítosz

Mind közül a legismertebb a monomítosz, amit a hős útjaként is emlegetnek. A kifejezést először Joseph Campbell alkalmazta Az ezerarcú hős című művében. Ha nagy vonalakban szeretnénk összefoglalni a technika lényegét, arról van szó, hogy a főszereplő az ismert közegét elhagyva kalandra indul, folyamatosan nehezedő kihívásokkal, problémákkal szembesül. Az út során megerősödik, bölcsességre tesz szert, végül a jutalma sem marad el. Visszatérve, az újonnan megszerzett tudással segítheti a közösséget, ahonnan elindult. A monomítosz használata megérteti a közönséggel, hogy minek köszönhetően érkezett el az előadó a megosztani kívánt üzenethez, bölcsességhez. Alátámasztja a mondanivalót, alkalmas a kockázatvállalás előnyeinek bemutatására is.

A hegy

A hegy a filmekben gyakran használt történetstruktúra, hasonló a monomítoszhoz, ám azzal ellentétben nem mindig végződik happy enddel. A bevezetéssel, alapvető információk ismertetésével indul, majd a konfliktus bemutatásával folytatódik. Sorozatos akciókon, apróbb kihívásokon keresztül jut el a csúcspontig, a drámáig, ahol például a főhős csatát vív az ellenfelével. A lejtmenet az epikus akció után történteket, tanulságokat vonultatja fel. A technika alkalmas a kihívások legyőzésének bemutatására, a feszültség lassú növelésére és a megnyugtató következtetés levonására.

Izgalmas prezentációs témák

In medias res

Az in medias res jól ismert metódus, lényege, hogy a dolgok közepébe vágva, a mondanivaló legizgalmasabb részén kezdődik az elbeszélés. Az előadó csak ezt követően tér vissza a körülmények, tisztázó információk ismertetésére. A technika előnye, hogy már a kezdeteknél megragadja a hallgatóság figyelmét, ugyanakkor főleg rövidebb prezentációknál működik. Amennyiben túl hosszúra nyúlna az előadás, a közönség elveszítheti a türelmét.

Virágszirom

A virágszirom fantázianévvel is illetett technika több történetet, narratívát, előadót szervez egyetlen központi elem köré. Emlékezetessé és emészthetővé teszi a történetet a hallgatóság számára. Anekdoták, példák színesítik az előadást, fontos, hogy minden részlet az előtte lévőkre épül és erősíti a központi üzenetet. Ezt a módszert gyakran alkalmazzák a konferenciákon, ahol különböző előadók osztanak meg történeteket ugyanarról a témáról.

Hamis kezdet

A közönség figyelmének fenntartására különösen alkalmas az az előadás, ami tele van nem várt fordulatokkal. A történet az elején megjósolhatónak, kiszámíthatónak tűnik, majd szokatlan irányt vesz. Ez a technika kifejezetten hasznos akkor, ha az ember kudarcról és újrakezdésről beszélne, elmesélné, hogy mit tanult a történtekből, esetleg innovatív problémamegoldást ismertetne.

Az AGORA Intézet Prezentációs technikák tréningje segít a résztvevőknek elsajátítani az előadás művészetét, olyan eszközöket ad a kezükbe, amelyek birtokában magabiztosan léphetnek a hallgatóság elé. A tréning tematikájáról, felépítéséről részletes információkat itt talál.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Prezentációs technikák tréning

megnézem

Tárgyalástechnika tréning

megnézem

Ügyfélszolgálati kommunikációs tréning

megnézem

Kommunikáció értékesítőknek

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.