Hogy kerül a papucs az irodába? – Az üzleti és szervezeti protokoll szabályai

Szerző: AGORA Intézet 2022.11.23.
Protokoll

A protokoll az írott és íratlan érintkezési szabályok összessége, amely megszabja a hivatalos érintkezések módját, formáját az üzleti életben, de számos más területen is. Adásunkban sorra vesszük a legfontosabb szabályokat, a kulturák találkozásától az üzleti étkezésen át egészen a női dilemmákig. Soós Andrea vendégei Görög Ibolya protokollszakértő és Dr. Béres Eszter a Mercedes-Benz Hungária Kft. HR vezetője.

A „Jó napot” az „Vegye le a Kalapot”, nem pedig egy köszönés, „Helló” helyett pedig azt is mondhatnánk: „zeller” – fogalmaz utánozhatatlan egyedi stílusában Görög Ibolya, hazánk legnépszerűbb protokollszakértője, amikor a köszönés íratlan szabályairól mesél. A német kultúrában jelentőségteljesebbek, tisztábbak a szabályok és sokkal inkább be is tartják a protokoll előírásait – mondja Dr. Béres Eszter a Mercedes-Benz Hungária Kft. HR vezetője. Hozzátéve, ott emiatt egyértelműbbek a viszonyok, és szerinte éppen a sokaknak kissé merevnek tűnő rendszer adja meg az üzleti életben elengedhetetlen tartást. Az Ember és szervezet című podcast-sorozat újabb epizódjában Soós Andrea az AGORA Intézet tanácsadója az üzleti, szervezeti protokoll szabályairól beszélget vendégeivel.

Dr. Béres Eszter, Soós Andrea, Görög Ibolya

Szó lesz többek között arról, mi mindenre kell figyelni egy üzleti tárgyaláson? Mik a köszönés, a kézfogás, a bemutatkozás az öltözködés vagy az üzleti étkezés alapvető szabályai? Lehet-e tegeződni egy állás betöltésére jelentkező jelölttel? Viselhetünk-e papucsot az irodában? Hogyan változtatta meg a viselkedéskultúrát az online világ? Melyek a legfontosabb szabályok nyilvános szerepléskor? Ezekre, és még számtalan, a vezetőket gyakran érintő kérdésekre is választ kapunk. A teljes adást a lejátszó gombra kattintva hallgathatja meg.

A protokoll egyfajta keretrendszer, melyet, ha jól ismerünk és betartunk segítőnk lehet, megvéd attól, hogy hibázzunk. Lehet szeretni és nem szeretni ezeket a kereteket, az azonban biztos, hogy a mai, az üzleti protokoll szempontjából is egyre lazább világban sem érdemes megfeledkezni róluk, hiszen egy-egy protokollbakinak pénzben mérhető következményei lehetnek. A protokoll ráadásul az arculatteremtésnek is fontos része.

Kultúrák találkozása

A protokoll szabályai kötöttek, a viselkedéskultúra már izgalmasabb – véli Görög Ibolya. A fogadó fél kultúráját mindig ismernünk kell és elengedhetetlen követnünk a viselkedésnormáit – teszi hozzá a protokollszakértő. Ha pedig ebben vét egy tárgyaló kolléga, az az egész cégre és annak termékére is rossz fényt vet.

Protokoll és az üzleti étkezés

A protokollszakértő szerint az asztalnál kiderül, hogy valóban elegáns valaki vagy csak szerepet játszik. Görög Ibolya az interjúban tanácsokat is ad: üzleti ebédre, fogadásra ne jóllakni menjünk, hiszen ott a kommunikáció a lényeg, amit étkezéssel lazítanak. Szendvicsből legfeljebb kettőt tegyünk a tányérra, állófogadás esetén pedig a büféasztalnál egyetlen villával fogyasszunk el mindent. Ebédnél a házigazda fogja meg elsőként az evőeszközt, ám a vendég kezd bele az étkezésbe. Azt is elárulja, könyököt asztalra tenni főbenjáró vétek.

Női dilemmák

A beszélgetés során Dr. Béres Eszter nem csupán a véleményét osztja meg a témában, de több ízben maga is fontos kérdéseket tesz fel a protokollszakértőnek. Például azt, hogy az üzleti tárgyaláson milyen, az etikett szabályaival összeférő eszközei és elvárásai lehetnek a határai meghúzására egy nőnek a férfiakkal szemben. Természetesen Görög Ibolyának erre is van válasza, miközben hangsúlyozza, egy nőnek az üzleti életben is nőnek kell maradnia, ügyelve arra, hogy véletlenül se legyen kihívó.

Luxusmárka, pandémia és online tér

Az adásban szó lesz arról is, pontosan milyen összefüggés van a protokoll és a személyes emberi kapcsolatok között, illetve, hogyan rombolta ezeket szét a pandémia és az online tér. Arra is kitérnek a vendégek, hogy egy luxusmárkát és csúcskategóriás terméket képviselve mi mindenre kell odafigyelnie egy szervezetnek és az abban dolgozó kollégáknak. Lévén pedig, hogy Dr. Béres Eszter a jogi pályáról érkezett jelenlegi hivatásába, azt is érintik a szakértők, mennyiben különbözik a jogászok világa az üzleti-, vagy a HR-világtól protokoll szempontból. Végezetül fény derül arra is, hogy melyek azok a protokollbakik, amiktől a szakértő óva int mindenkit.

Podcastunkat Dr. Béres Eszterrel és Görög Ibolyával ide kattintva hallgathatja meg:

Személyre szabott megoldásaink a témában

Tárgyalástechnika tréning

megnézem

Asszertivitás tréning

megnézem

Kommunikáció értékesítőknek

megnézem

Ügyfélszolgálati kommunikációs tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.