Generációs különbségek a munkahelyen – Lehet-e haver a főnök?

Szerző: AGORA Intézet 2022.10.12.
Idős és fiatal nő együtt a kamerába néz

A generációs különbségek a technológiai fejlődés és társadalmi változások eredményei. Nem csak az értékrendre, de a kommunikációra és a munkastílusra hatással vannak. A HR Portál és az AGORA Intézet közös podcastjában Dr. Mihók Krisztina, az Erste Bank HR-vezetője és Steigervald Krisztián generációkutatóval járjuk körbe a témát.

Jót nevetnek az Y és Z generáció tagjai, ha a baby boomerek a tisztességesen ledolgozott életre hivatkoznak – mondja Steigervald Krisztián generációkutató a HR Portál és az AGORA Intézet közös podcastjában. Lesznek feladatkörök, amire 10-15 év múlva egyszerűen nem tudunk majd toborozni, teszi hozzá az adásban Dr. Mihók Krisztina, az Erste Bank HR-vezetője. A teljes adásért kattintson a lejátszás gombra.

Ember és szervezet című podcastsorozatunk debütáló adásában Soós Andrea, az AGORA Intézet trénere, tanácsadója beszélget vendégeivel. Az első adásban többek között a generációs sajátosságok, a különböző korosztályok munkahelyi együttélésének konfliktusai, tanulságai, a hatékony generációmenedzsment áll a fókuszban.

A képen Dr. Mihók Krisztina, az Erste Bank HR-vezetője, Steigervald Krisztián generációkutató és Soós Andrea, az AGORA Intézet tanácsadója.
Dr. Mihók Krisztina, az Erste Bank HR-vezetője, Soós Andrea, az AGORA Intézet tanácsadója és Steigervald Krisztián generációkutató.

Fontosak a fiatalok igényei

Napjainkban az X és az Y generáció képviselői dominálják a munkaerőpiacot, hiszen a baby boomerek közül sokan már nyugdíjasok, a legfiatalabb képviselői is erősen 50 év felettiek.

Ma élő generációk meghatározása

Veterán generáció: 1925 és 1945 között születettek
Baby-boomerek: 1946 és 1964 között születettek
X generáció: 1965 és 1979 között születettek
Y generáció: 1980 és 1995 között születettek
Z generáció-IT generáció: 1996 és 2009 között születettek
Alfa generáció: 2010 után születettek

Az idősebbek már az Y generációba tartozók hozzáállását is nehezen viselték, miközben kopogtatnak a Z-sek, és egészen másként képzelik el a munka világát, a karrierépítést, mint a többiek. Bizonyos feladatokat például egyszerűen nem hajlandóak elvégezni. .Egyre fontosabb számukra a hangvétel, amivel hozzájuk fordulnak, legfontosabb lojalitási faktoruk pedig a vezetőjük. Emellett az is igaz, hogy az ő tiszteletüket ki kell érdemelni.

Ki figyel az idősebbekre?

Kétségtelen, egy erős transzformáció közepén járunk, és mára már az is nyilvánvaló mindenkinek, hogy nem csupán a HR feladata megtartani a munkaerőt – emeli ki Dr. Mihók Krisztina az adásban. Az Erste HR-vezetője arról is beszél, hogy pontosan miképp változtak meg a fiatalok szükségletei a pandémia után.

Miközben szem előtt tartjuk a fiatalok igényeit, foglalkoznunk kell azzal is, hogy egy évtized múltán a munkavállalók jelentős része az 55 felettiek közül fog kikerülni – mutat rá Steigervald Krisztián az interjúban.

Élménykeresés és haver főnök

Miért feladatorientáltak az Y-osok és maximalisták az X-esek? Mi az oka, hogy a fiatalabb generáció a munkahelyen is élményeket keres? Pontosan mit jelent a haver főnök fogalma, és egyáltalán káros attitűd? Mit tehetnek a szervezetek, hogy megfelelően kezeljék a különböző generációk együttélését a munkahelyeken? Hogy néz ki a jövő szervezete a generációmenedzsment szempontjából és hogyan segíthet a tudatosan felépített vállalati kultúra? Minden szervezeti változásnak létezik generációs aspektusa? Mindezekről és még számtalan érdekes, aktuális kérdésről közösen gondolkoznak szakértőink ebben a kimeríthetetlen témában. Kattintson a lejátszás gombra, és hallgassa meg a teljes adást.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Együttműködést fejlesztő workshop

megnézem

Élményalapú csapatépítés

megnézem

Asszertivitás tréning

megnézem

Konfliktuskezelés tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.