Melyek a jó vállalati kultúra legfontosabb elemei? A kiemelkedő munkavállalók megtartásában is segíthet

Szerző: Nagy Andrea 2023.01.31.
vállalati kultúra

A vállalati kultúra vagy szervezeti kultúra egy nehezen meghatározható, ám annál lényegesebb dolog a cégek életében. A szakemberek számos definíciót alkottak a magyarázatára, leegyszerűsítve azt mondhatnánk, hogy a vállalaton belüli, jó esetben minden szereplő által vallott és követett értékek, elvek, célok, magatartásformák összessége.

Magába foglalja a vezetési stílust, a szokások és tárgyak összességét. Tehát hangsúlyozottan nem (csak) olyan tényezőkről van szó, mint az ingyenes kávé az irodában, vagy egy babzsákfotelekkel teli pihenőszoba.

Minden szervezetnek van kultúrája, korántsem mindegy viszont, hogy milyen. A jó vállalati kultúra elősegíti a cég növekedését, a csapat produktivitását. Kohéziós erő, ami összetartja a teamet, és ha a munkavállalók a váltást latolgatnák, nyomós érv a maradás mellett. Ami azt illeti, az egyik legfontosabb faktor, ami csökkenti a fluktuációt, növeli a dolgozók elkötelezettségét, lojalitását és elégedettségét a szervezettel és a munkájukkal kapcsolatban. Amennyiben tehát egy cég meg kívánja tartani a legtehetségesebb, kiemelkedő alkalmazottait, nem elég, hogy kielégítő fizetést és előmeneteli lehetőséget biztosít nekik, a vállalati kultúráján is tudatosan dolgoznia kell. Ehhez először is érdemes áttekinteni, hogy melyek az igazán jó vállalati kultúra legfontosabb elemei.

Prezentációs technikák

A munkavállalók megbecsülése

Egy korábbi kutatás szerint a munkavállalók számára a szervezeti kultúra legfontosabb eleme a megbecsültség érzése. Tehát mindennél lényegesebbnek találták azt, hogy a feletteseik tisztelettel, partnerként bánnak velük, komolyan veszik a kéréseiket és az ötleteiket, így a vállalat teljes jogú tagjának érezhetik magukat.

Támogató vezetők

A támogató vezetőket szintén magasra értékelték a kutatásban részt vevők. Fontos, hogy a vezetők elősegítsék a munkavégzést, meghallgassák a beosztottjaik kéréseit, ha szükséges, bátorítsák őket. Ebből a szempontból kifejezetten jó stratégia a coaching szemléletű vezetés, az ilyen hozzáállású főnökre gyakran mentorként tekintenek a dolgozók.

Átláthatóság

A bizalom a jó vállalati kultúra alapja. Ehhez pedig átláthatóságra van szükség. A nyílt, őszinte kommunikációt nagyra becsülik a munkavállalók, mint ahogyan azt is, ha a vezetők a cég elveit, értékeit figyelembe véve, illetve úgy viselkednek, ahogyan azt a beosztottjaiktól is elvárják. Ha a dolgozók, amennyire szükséges, tisztában vannak a cég ügyeivel, sokkal inkább a vállalat részének érzik magukat. Ez fokozza az elkötelezettségüket.

DE&I

Konstruktív konfliktuskezelés

A munkahelyi konfliktus kikerülhetetlen, az igazán lényeges az, hogy hogyan kezelik azt. Erős vállalati kultúra esetén nem kell szőnyeg alá söpörni a nézeteltéréseket, a dolgozók magabiztosan tudják képviselni az álláspontjukat. A vita ugyanakkor építő jellegű, mellőzi a személyeskedést.

A szabadidő tiszteletben tartása

A munkavállalók akkor tudják igazán lendületesen belevetni magukat a feladataikba, ha jut elég idejük a pihenésre, feltöltődésre is. Ehhez viszont az kell, hogy a szabadidejük valóban erről szóljon, a munkaidő lejártával már ne kelljen e-mailekre, telefonhívásokra válaszolniuk. Ideális esetben a vállalat támogatja a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzését, helyreállítását.

A fentieken túl kifejezetten fontosak a dolgozók számára a fejlődési, tanulási lehetőségek, a barátságos munkahelyi légkör, a szimpatikus kollégák és a stabil juttatások is. Az AGORA Intézet Szervezeti kultúra-fejlesztés tréningje rávilágít a kérdéskör leglényegesebb pontjaira. A program eredményeképpen gyakorlattá válik, hogy a résztvevők megoldási javaslatokat tesznek és fejlesztéseket tudnak végrehajtani a problémás területeken, a szervezeten belül a munkavállalói elkötelezettség is növekedik.

Személyre szabott megoldásaink a témában

AGORA Method©

megnézem

Szervezeti kultúra-fejlesztés

megnézem

Szervezeti életciklus diagnózis

megnézem

Szervezeti életciklus fejlesztés

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.