A sikeres csapatépítés fontossága és kulcsa: nem mindegy, mi a cél, élmény vagy problémamegoldás?

Szerző: AGORA Intézet 2023.06.12.
Csapatépítés

Se szeri, se száma a csapatépítők kínálatának. Ember, pontosabban HR-es legyen a talpán, aki objektíven fel tudja mérni, melyik lehetőség a leginkább alkalmas a saját vállalata számára, figyelembe véve a kitűzött fejlesztési célt, vagy a megoldandó problémát. A HR Portál és az AGORA Intézet szakmai együttműködésében készített podcastunk ebben nyújt segítséget. Soós Andrea vendégei ezúttal Szvetelszky Zsuzsanna vállalati kommunikációs szakértő, szociálpszichológus, pletykakutató és Pintér Tamás, az AGORA Intézet ügyvezetője, senior szervezetfejlesztő tréner-tanácsadó.

A csapatépítő programok napjainkban elengedhetetlenek a szervezetek számára, hiszen kulcsszerepet játszanak a hatékony csapatmunka, a motiváció és az elkötelezettség elősegítésében, valamint a kreativitás és az innováció fejlesztésében. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő programot válasszuk a sok lehetőség közül, egy HR-esnek számos szempontot kell figyelembe vennie.

Soós Andrea, Pintér Tamás, Szvetelszky Zsuzsanna

Adásunkban körbejárjuk a csapatépítés fontosságát, választ kapunk vendégeinktől azokra a kérdésekre is, hogy miért sülhet el rosszul, ha a „csupán” élményszerzésről szóló, vagy l’art pour l’art csapatépítőt nem szakember tartja? Miért éppen ilyenkor törnek fel a rejtett feszültségek? Vajon áldás vagy átok a piacon fellelhető elképesztően bőséges kínálat? Melyek a csapatépítés generációs sajátosságai? Hogyan változtatja meg a tréningek felépítését a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet, az elköteleződés megcsappanása, a magas fluktuáció? A beszélgetést a lejátszás gombra kattintva hallgathatja meg.

Csapatépítés a történelem során

Mai formájában 50 éve létezik, azonban a régmúltba, az archaikus közösségek világába repít vissza a fogalom. A modern szervezeti csapatépítő alkalmak evolúciós kiindulópontjának ugyanis az egykori beavató szertartások tekinthetők. Bár más a cél és az eszközök, a gyökerek közösek. Mindez pedig abból fakad, hogy alapvetően csoportlények vagyunk – hangsúlyozza a beszélgetésben Szvetelszky Zsuzsanna.

Pintér Tamás Julius Caesart hozza fel párhuzamként. A Római Birodalom híres hadvezére példaként szolgálhat a csapatmunka és motiváció terén. Caesar kiválóan alkalmazta azokat az elveket és módszereket, amelyek az ideális csapatmunkához szükségesek. Ami pedig a valóban eredményes csapatépítés megvalósítását illeti, alapvetőnek tartja az alapos előzetes egyeztetést, a partnerszervezet megismerését, a konkrét célmeghatározást. Hiszen – ahogy Pintér Tamás fogalmaz -, nagyon nem mindegy, hogy tüzet oltani vagy fejleszteni indul a szakembergárda a teamépítő eseményre.

Az elakadásokat nem lehet a „szeressük egymást” felkiáltással feloldani

A műsorban elhangzik, hogy a csoportdinamika akkor is meghatározó tényező egy vállalat működésében, ha nem tudatosítjuk azt. Ugyanakkor a tervezett csapatépítés remek eszköz arra, hogy a közösen megélt élmények, elvégzett feladatok révén fejlessze az együttműködést és kontroll, irányítás alatt tartsa a csoportfolyamatokat.

A szakértők egyetértettek abban, hogy e tekintetben a kulcsszó az együttműködés. Ugyanakkor Pintér Tamás szerint fontos különbséget tenni az emberi működésből, illetve a szervezeti folyamatokból adódó dinamikák, problémák, megoldandó helyzetek között. E kettő összekeverése igen sokszor elmélyíti a konfliktusokat, hiszen a hibás szervezeti működésre visszavezethető elakadásokat nem lehet „szeressük egymást” felkiáltással feloldani, ilyenkor elengedhetetlen a gyökérokokat feltárni.

A csapatépítő program különösen alkalmas a bizalom építésére

Szvetelszky Zsuzsanna hangsúlyozza, hogy a csapatépítés különösen alkalmas a bizalom építésére a kollégák között. Felismeréseinknek köszönhetően, akit korábban piszmogónak tartottunk, most alaposnak gondoljuk, a cselekedetei mögé látunk. Más helyre kerülnek bennünk a közösségünk apró puzzle darabkái, így más lesz a csapat összképe, benne pedig a saját helyünk és kapcsolódásaink is más színezetet kaphatnak.

Pintér Tamás kiemeli a személyiség- és viselkedéstipológiák fontosságát, amelyek segítségével ráébredhetünk, hogy különböző módon viselkedő emberek vagyunk, akik eltérően reagálnak a környezetükre. A csapatépítők egyik legfontosabb értéke tudatosítani – teszi hozzá -, hogy a különbözőségeink természetesek, sőt azokra építve lesz igazán erős és hatékony a csapatunk.

Podcastunkat Szvetelszky Zsuzsannával és Pintér Tamással ide kattintva hallgathatja meg:

Személyre szabott megoldásaink a témában

Színes csapat, hatékony együttműködés tréning

megnézem

Élményalapú csapatépítés

megnézem

Együttműködést fejlesztő workshop

megnézem

Projektszerű együttműködés tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.