Az önfejlesztés, mint hivatás és szerelem: interjú Örkényi Aliz tréner, tanácsadó, coach munkatársunkkal

Szerző: AGORA Intézet 2023.11.14.
Örkényi Aliz

Az önismeret nem egy technika, hanem életmód – vallja Aliz, aki soft skills trénerként csatlakozott az AGORA Intézet csapatához. Elkötelezett híve a folyamatos önfejlesztésnek és az erőszakmentes érdekérvényesítésnek. Az érzelmi intelligencia és reziliencia fejlesztése áll hozzá a legközelebb, mert abban hisz, hogy minden belőlünk indul ki és ezek elmélyítésével hatalmas lépéseket lehet megtenni a vágyott célok felé.

– Honnan érkeztél az Agora Intézethez?

Hosszú évekig dolgoztam marketing tanácsadóként és kivitelezőként a KKV-szektorban, emiatt felkértek egy vállalkozói programba, hogy oktatóként, trénerként is osszam meg a tudásom, tapasztalataim. Rögtön beleszerettem a szakmába. Nagyszerű érzés volt számomra, hogy pozitív hatással lehetek a tudásommal mások életére, vállalkozására. Akkor jöttem rá, hogy a marketing a szakmám, a trénerkedés pedig a hivatásom, és nem volt kérdés, hogy ez utóbbi kerüljön a fókuszomba.

– Mit csinálsz itt?

Trénerként és tanácsadóként dolgozom.

– Mi tetszik legjobban az Agorában?

Az AGORA Intézet nem csupán egy profi trénercég, hanem egy igazi szellemi műhely is, amit nagy becsben tartok, hiszen mindig hasonló közegre vágytam. Nem különálló trénerek csoportja vagyunk, hanem egy valódi csapat. A működésünk, az egymáshoz való hozzáállásunk, kommunikációnk is ezt tükrözi.

– Mi a szupererőd?

Sokszor kaptam visszajelzésként, hogy mindig azt adom, amire éppen szükség van. Ha kell energiával töltöm fel a másik felet a lelkesedésemmel, ha kell, akkor pedig az elfogadásommal, empátiámmal teremtek egy olyan biztonságos, elfogadó közeget, amiben könnyedén, gátlások nélkül megnyílnak az emberek.

– Mit tanultál meg a hivatásodnak köszönhetően önmagadról?

Nem tudnék egyetlen dolgot kiemelni. A rengeteg képzés, podcast, könyv mind, mind hozzájárult ahhoz a szemlélethez, amit képviselek, amiben jól érzem magam. Folyamatosan önreflexióban vagyok, ha pedig érzékelek egy vakfoltot, vagy egy fejlesztendő területet, akkor elébe állok.

– Mi a legfontosabb, amit a hivatásodnak köszönhetően megtanultál?

Sokkal nagyobb képben gondolkozom, jóval több szempontból vizsgálom akár az embereket, akár a szervezeteket. 

– Mire vagy a legbüszkébb?

Igen meghatározó élményként él bennem egy nagy volumenű képzés után kapott pozitív visszajelzések sora. 1200 vállalkozót tanítottam és coacholtam egy pályázati tréning során, amelyen minden résztvevő kitöltötte az elégedettségi kérdőívet. Olyan sok pozitív értékelést kaptam, ami a megrendelő cég vezetőjének is felkeltette az érdeklődését, így beült egy tréningemre, és ő is hasonlóan hatékonynak és sikeresnek ítélte a tréninget.
A hallgatók közül sokan jelzik vissza, hogy nem csak a vállalkozásukban, hanem a magánéletükben is alkalmazzák a tanultakat és nagyon hálásak, hogy a fejlődésükhöz eszközöket és motivációt adtam. Számomra a résztvevők elismerése a legnagyobb elismerés.

– Mit jelent számodra a szakmai hitelesség?

Csak olyat mondok, tanítok, amiben én is hiszek, és képes vagyok a gyakorlatban is alkalmazni. Ha nem tudnék jól bánni az idővel, biztos, hogy nem vállalnék időgazdálkodási tréninget, csak azért, mert ismerem a szakirodalmat.

– Mi tölt fel? Mi doppingol?

A munkám a szenvedélyem is egyben, imádok az önfejlesztésről tanulni, teljesen feltölt, amikor új módszertant sajátítok el, vagy egy hasznos képzésen veszek részt. Külön élmény, amikor a kollégáimmal ezekről ötletelünk, vagy akár egy új tréningfeladatot állítunk össze.

– Mi jelent kihívást?

Könnyen tudok lelkesedni az új dolgokért, szeretek tanulni, folyamatosan keresem, hogy lehetne még jobbá, értékesebbé, különlegesebbé tenni a munkám egy-egy területét – de nem lehet mindent egyszerre. Ilyenkor nehéz szívvel válok le egy szerelemprojektről, hogy későbbi időpontra helyezzem át.

– Mi a praktikád, hogyan tuningolod fel magad, ha nem vagy a legjobb passzban és teljesíteni kell?

Ha úgy érzem, lemerültem, elmegyek a Pilisbe erdőfürdőzni, ez kikapcsol és feltölt egyben. A testemre, lelkemre egyaránt nagyon jó hatással van. Annyira szeretem ezt a tevékenységet, hogy el is végeztem egy erdőmerülés programvezető képzést. Ha erre éppen nincs 3-5 órám, akkor a tánc tud visszarázni az életbe.

– Mi az, amit senki sem gondolna rólad? Milyen őrültséget csináltál már?

Hidegvizes merülő meditációkat csinálok a Wimhof-módszer szerint a Dömörkapu-vízesésnél. Tudom, merésznek hangzik, de csodálatos élményt nyújt ez a fajta kapcsolódás a természettel.

– Ha biztosan tudnád, hogy valóra válna, mit kívánnál?

Nagyon szeretném, ha az iskolarendszerbe bekerülnének olyan tananyagok, mint az önismeret, önszeretet, önbizalom, kommunikáció, emberismeret, konfliktuskezelés. Rendkívül fontos lenne, hogy ezekkel a témákkal mihamarabb találkozzanak a gyerekek, és egy jó minta rögzüljön bennük, egy szeretettel teli, nyer-nyer asszertiv szemlélet.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Asszertivitás tréning

megnézem

Önismereti tréning

megnézem

Reziliencia tréning

megnézem

Stresszkezelési tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.