DE&I, azaz sokszínűség, méltányosság és befogadás a munkahelyen – Hogyan járulnak hozzá a teljesítmény növeléséhez?

Szerző: Nagy Andrea 2023.03.28.
DEI

A DE&I vagy egyszerűen DEI mozaikszóval sokfelé találkozhatunk, egyre több szervezet értékrendjének képezi fontos részét.

A DE&I a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás (diversity, equity, incluison) hármasát jelenti, ami napjainkban minden eddiginél jobban előtérbe kerül, és a vállalatoknak is foglalkozniuk kell vele, ha igazán sikeresek szeretnének lenni, illetve meg szeretnék szólítani a fiatal fogyasztókat, potenciális munkavállalókat.

A DE&I értékek nemcsak a dolgozók jóllétének, elkötelezettségének növeléséhez járulnak hozzá, hanem a vállalat növekedéséhez, versenyképességéhez is. A sokszínűség az élet minden területén fontos, és a vizsgálatok szerint a szervezetek megerősítéséhez is nélkülözhetetlen. A sokszínű, méltányos és befogadó vállalatok jobban tudnak reagálni a kihívásokra, megnyerni a legtehetségesebb munkavállalókat és megfelelni a különböző ügyfelek elvárásainak.

DE&I a munkahelyen

A sokszínűség, a méltányosság és a befogadás szorosan összetartozó fogalmak. A munkahelyi sokszínűség a munkavállalókkal kapcsolatos. Azt veszi figyelembe, hogy milyen emberek dolgoznak az adott szervezetben a nemek, társadalmi nemek, az életkor, az etnikum, a fizikai és mentális képességek tekintetében. Mindez kiegészíthető a gondolkodás és a tapasztalatok sokféleségével is.

DE&I

A méltányosság az emberekkel szembeni bánásmódra utal. Nem ugyanaz, mint az egyenlőség, mert nem arról szól, hogy minden embert ugyanúgy kell kezelni, hanem arról, hogy figyelembe kell venni a személy egyedi körülményeit, és így kialakítani a szükséges bánásmódot, megteremteni a megfelelő feltételeket. A sokszínű és méltányos szervezetnek törekednie kell a befogadó szervezeti kultúra kialakítására is, amelyben a munkavállalók érzik, hogy tisztelik és értékelik őket, van beleszólásuk a történésekbe, illetve önmaguk lehetnek.

Miért fontos mindez?

A DE&I több, mint divatosan csengő üzenet, amit a vállalatok a zászlajukra tűzhetnek annak érdekében, hogy megmutassák, haladnak a korral. Konkrét teljesítményfokozó hatása is van, ami egyebek mellett annak köszönhető, hogy növeli a munkavállalói elégedettséget és elkötelezettséget, illetve együttműködést. A mindennapi működés során az ilyen értékeket szem előtt tartó szervezeti kultúra a dolgozók számára vonzóbb, egészségesebb munkahelyi környezetet teremt, hozzájárul az általános jóllétük emeléséhez, jelentős motivációt biztosít. A hatására úgy érezhetik, hogy értékesek, méghozzá nem a különbözőségeik ellenére, hanem éppen azok miatt.

DE&I

A különböző demográfiai csoportok felvételére való hajlandóság segíthet egy kiemelkedő tudású, sokszínű készségekkel és tapasztalatokkal rendelkező csapat kialakításában. A változatos csapatok többnyire innovatívak, kreatívak. Ha sokféle nézőpont, tudás, ötlet sűrűsödik egyetlen teamben, jobban tud reagálni a változó körülményekre, megalapozottabb döntések meghozatalára képes.

A fiatal, Z generációs munkavállalók számára különösen fontosak ezek az értékek, így az ő megszólításukhoz feltétlenül szükségesek. A DE&I iránti elkötelezettség szélesebb körben kelthet bizalmat, jócskán emelheti a szervezet megítélését.

Az AGORA Intézet Szervezeti kultúra-fejlesztés programja révén megerősítést nyernek a szervezet életében fontos értékek és normák, tisztul a jövőkép, javul a teljesítmény és a munkavállalói elkötelezettség. A képzésről részletesen itt olvashat.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Színes csapat, hatékony együttműködés tréning

megnézem

Élményalapú csapatépítés

megnézem

Együttműködést fejlesztő workshop

megnézem

AC/DC kiválasztási módszer

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.