A női egyenjogúság illúzió vagy küszöbön álló valóság? Aki kimarad lemarad?

Szerző: AGORA Intézet 2023.03.21.
Fiatal nő kezet fog

Az Európai Unióba megérkezett az úgynevezett női kvóta, amelyet 2026 júliusáig a tagországok szabályozási rendszerébe is át kell ültetni. Milyen folyamatokat indíthat el mindez a munka világában és az otthonokban? Érzékeny témát feszegetnek az Ember és szervezet című podcast sorozatunk legújabb adásának vendégei. Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország HR igazgatója, Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapító-vezetője és Kaiser Eszter, az AGORA Intézet ügyvezetője.

A női kvóta pontosan azt jelenti, hogy a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok esetében a felsővezetés 40%-át, míg az összes vezetői poszt 33%-át nők kell, hogy betöltsék. Az AGORA Intézet és a HR Portál közös podcastjának meghívottai nem csupán az EU-s átlagtól messze elmaradó jelenlegi magyarországi helyzetet, a tennivalókat, de a mélyben húzódó okokat és előítéleteket is igyekeznek feltárni.

Soós Andrea, Szigeti Barbara, Kaiser Eszter, Heal Edina
Soós Andrea, Szigeti Barbara, Kaiser Eszter, Heal Edina

Képes-e egy rendelet felülírni több száz vagy akár ezer év gyakorlatát és berögződéseit? Létezik-e egyáltalán egyenlőtlenség a nők és férfiak között, vagy egyszerűen a legalkalmasabbak kerülnek vezetői pozícióba és ők történetesen férfiak? A számos felmerülő kérdés mellett mesélnek arról is, őket milyen megkülönböztetések érték. Hogyan élik meg nőként és női vezetőként a férfiak dominálta üzleti, munkaerőpiaci világot. A teljes adást a lejátszás gombra kattintva hallgathatja meg.

Ignorálás, bántó viccek és lelkifurdalás

Felsővezetőként számtalanszor előfordult velem, hogy a férfi üzleti partnerek egy-egy kérdésfeltevéskor nem tőlem vártak választ, hanem alacsonyabb beosztású férfi kollégámtól. Az interjúk során pedig szakmai kérdések helyett rendre a háztartási teendőimet, nyaralási szokásaimat firtatták az újságírók – meséli Heal Edina. A női egyenjogúság témáját zászlajára tűző Egyenlítő Alapítvány alapító-vezetője.

Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország HR igazgatója elárulja, hosszú évek után jutott el oda, hogy a vezetői meetingeken már nem kell bántó, női témájú vicceket hallgatnia. De az is sok időbe telt, míg elhitte magáról, nő létére ő is lehet kiváló vezető.

Kaiser Eszter, az AGORA Intézet ügyvezetője, senior tréner-tanácsadó rámutat, hogy férfiaknál szinte sosem tapasztalható lelkifurdalás amiatt, mert a munkájuk nem engedi, hogy elég időt töltsenek a gyermekeikkel. Míg az anyáknál igen gyakori az efelett érzett bűntudat. Hangsúlyozza azt is, hogy tanácsadóként kiemelt feladata a női vezetők megerősítése önbizalmukban, önértékelésükben, vezetői identitásukban.

Női egyenjogúság és múltban ragadt kkv-k

A beszélgetésben a nők helyzetével kapcsolatban számos adat és történet elhangzik. Megtudjuk például, hogy kelet-európai szinten is lemaradásban vagyunk a női vezetők számát tekintve. Kaiser Eszter pedig a kkv-k körében szerzett tapasztalatairól beszámolva megosztja, hogy a közelmúltban egy program keretében 174 kis-és középvállalattal dolgoztak együtt, és csupán 10 százalékban találkoztak női ügyvezetővel.

Heal Edina hozzáteszi, hogy tartalmilag ugyanazzal az önéletrajzzal egy férfinak 24%-kal nagyobb esélye van elnyerni egy adott állást mint egy nőnek, és természetesen magasabb fizetést is kap ugyanazért a munkáért. Az Egyenlítő Alapítvány vezetője hangsúlyozza, hogy a diszkriminatív döntéseket nem feltétlenül a rosszindulat, sokkal inkább a berögződések, a női vezetői minta hiánya vezérlik.

Szigeti Barbara kiemeli, hogy a Tesconál többek között azért jobbak a sokszínűségi arányok a hazai átlagnál, mert az angol anyacég komoly támogatást nyújt e tekintetben. Legyen szó vezetői kinevezésekről vagy éppen a női menopauza programról. Náluk globális szinten hat munkacsoport foglalkozik az egyenjogúság, a sokszínűség, a befogadás kérdéseivel és projektjeivel. Szeretnének jó példával elöl járni, miközben persze bőven van még tennivaló náluk is.

Válási szegénység és kimaradt évek

Sok múlik a szervezti kultúrán – állítja Szigeti Barbara. Lényeges, hogy fel lehet-e vállalni az adott munkahelyen azt, ha valaki 16 óra után már nem akar egyeztetéseket vállalni, mert a gyerekekért megy az óvodába, iskolába. Ehhez kötődően a téma egyik alapvető aspektusa is szóba kerül: a világon sehol sem maradnak olyan sokáig otthon a kicsikkel az édesanyák, mint hazánkban. Ami abban a távlatban vizsgálva, hogy a házasságok fele válással végződik, amelyet követően az anyáknak 3-6 év kiesés után végül sok esetben egyedül, vagy szinte egyedül, kifejezetten szegénységben élve kell előteremteni a gyermeknevelés költségeit, különösen átgondolandó felvetés. A több évnyi munkától távol töltött idő ugyanis törést jelent a karrierépítésben és alaposan kitolja a vezetővé válás korhatárát.

Üzleti érdek a változás

A beszélgetésből az is kiderül, hogy nem csupán emberbaráti szempontok vezérlik azokat a szervezeteket, amelyek figyelnek a sokszínűségre. Hiszen számos kutatás bizonyította, hogy a diverz csapatok sokkal eredményesebbek, nyereségesebbek, mint homogén társaik. Tehát az üzleti érdekek is a változást, az egyenjogúsítást diktálják, ami nagyban segíti a folyamatot, hiszen a fennálló rendszerek megváltoztatáshoz anyagi erőforrás is szükséges.

Az adás vendégei egyetértenek abban, hogy a reformokat nem a férfiakkal szemben, hanem velük együtt kell végigvinni, a változás szükségességét pedig az „erősebbik” nem képviselői közül is egyre többen belátják. Nem utolsósorban azért, mert a 21. századi körülmények már más vezetői kvalitásokat kívánnak meg, mint a történelmi időké. Hatalmas szerepet kapnak a nőknek tulajdonított készségek, mint az empátia, az együttműködési képesség, a rugalmas döntéshozatal és kommunikáció. Jó látni – fogalmaz Kaiser Eszter -, hogy egyre több férfi rendelkezik ezekkel a készségekkel, és használja is azokat. Mindemellett az újabb generációk férfitagjai maguk is több szabadságot, családra fordított időt igényelnek. Nem csupán a munkában akarnak helytállni, de szeretnék látni és megélni, ahogy felnőnek a gyermekeik.

Egyéni felelősség kontra rendeleti szabályozás

Kaiser Eszter a nők határainak meghúzásában az egyéni felelősség szerepét hangsúlyozza. Szerinte a változás az otthonokban, a családi munkamegosztásnál kezdődik, arra biztatja az anyákat, feleségeket, hogy kommunikálják szükségleteiket. Heal Edina ezzel szemben a döntéshozók felelősségét emeli ki. Szigeti Barbara pedig a női elnyomás munkaerőpiacin túli, tágabb földrajzi dimenziókban felmerülő aspektusaira is felhívja a figyelmet.

És min változtatnának vendégeink, ha most azonnal tehetnének valamit a női egyenjogúság érdekében? Hallgassa meg a teljes beszélgetést, többek között ez is kiderül.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Vezetői akadémia

megnézem

Vezetői coaching

megnézem

Tehetségprogram

megnézem

Együttműködést fejlesztő workshop

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.