Miért nélkülözhetetlen vezetőként a szilárd önismeret? – Módszerek a képesség fejlesztésére

Szerző: Nagy Andrea 2022.12.08.
vezetői önismeret

Ha arra gondolunk, hogy egy jó vezetőnek milyen képességekkel kell feltétlenül rendelkeznie, talán nem a stabil önismeret az első, ami az eszünkbe jut. Pedig a vizsgálatok szerint ez jócskán hozzájárulhat ahhoz, hogy valakiből valóban kiemelkedő vezető váljon. Tulajdonképpen az is kijelenthető, hogy mindennek az alapja az önismeret, ez ugyanis a kiindulópont, ami elengedhetetlen a fejlődéshez.

Az önismeret és a vezetői önismeret is az a képesség, hogy az ember figyelemmel kíséri és meg is érti a saját érzelmeit és reakcióit, a maga valójában érzékeli a személyiségét, illetve annak határait. Tisztában van az erősségeivel, a gyengeségeivel, a működésének mozgatórugóival, azzal, hogy mi motiválja vagy épp demotiválja, milyen területeken lenne szüksége fejlődésre. Mindez abban is segíti, hogy könnyebben átlásson és kezeljen bizonyos helyzeteket, hatékonyan oldja meg például a konfliktusokat. Szilárd önismeret birtokában a környezetében lévők viselkedését, cselekedeteinek okait is mélyebben megértheti.

Az önismeret segít jó vezetővé válni

A jó vezető képes az önkontrollra, az önreflexióra és az önkritikára, el tudja fogadni, hogy nem mindig van igaza, és nem ért mindenhez. A dolgozók visszajelzéseiből, munkavégzéséből le tud vonni magára, a saját tevékenységére nézve is tanulságokat. Az önismeret hozzájárul, hogy reális elvárásokat támasszon mind magával, mind az alkalmazottaival szemben.

vezetői önismeret

Az erős önismeret birtokában lévő személy általában empatikus, jól tud alkalmazkodni a váratlan vagy nehéz helyzetekhez. Magabiztos, de nem beképzelt, hiszen a hibáiról is tud. Egy ilyen vezetőt az alkalmazottak többnyire szimpatikusnak és meggyőzőnek találnak. Könnyebben fogadják el a tanácsait, hajtják végre a kéréseit és szívlelik meg a kritikáit. Ez pedig összességében gördülékeny együttműködést eredményez. Önismeret hiányában viszont a vezető arrogánsnak, esetleg túlságosan is bizonytalannak tűnhet, nehezebben nyeri el a munkavállalók bizalmát.

Hogyan fejleszthető a vezetői önismeret?

Szerencsére az önismeret egy folyamatosan fejlődő és fejleszthető képesség. Célzott képzések elvégzésével, megbízható önismereti tesztek kitöltésével is javítható. Mindemellett pedig vezetőként az alábbiakra is érdemes törekedni.

Figyelje meg a saját viselkedését!

A vezető próbálja meg olykor mintegy kívülről szemlélni önmagát, a viselkedését, reakcióit. Mi váltotta ki őket, mennyire tűnnek megalapozottnak? Volt-e olyan szituáció, amit esetleg túlreagált?

önismeret

Figyelje meg a környezete reakcióit!

Kövesse figyelemmel azt is, hogy milyen reakciókat vált ki a környezetéből. Az ember körül lévők gyakran kifejezetten tanulságos tükröt tartanak, ha nyitott szemmel járunk, a viselkedésükből hasznos következtetéseket vonhatunk le.

Mérje fel a saját erősségeit és gyengeségeit!

Mindenki másban jó. Lényeges, hogy tisztában legyünk a saját erősségeinkkel és gyengeségeinkkel, erről akár gondolati síkon, akár írásban listát is készíthetünk. Ez abban is segít, hogy elfogadjuk és helyén kezeljük a kritikát, nyitottak legyünk a fejlődésre.

Kérjen visszajelzést!

Vezetőként minden bizonnyal tisztában van a visszajelzés fontosságával, azzal, hogy a dolgozók munkáját időről időre értékelni kell. Ugyanakkor annak is érdemes teret biztosítani, hogy ők is hangot adhassanak a véleményüknek, meglátásaiknak. Ily módon a vezető is visszajelzést kap a saját tevékenységére vonatkozóan, ami elengedhetetlen a tisztánlátásban.

Az önismeret fejleszthető, a fenti rövid példákból is látszik, érdemes foglalkozni vele. Az AGORA Intézet Önismereti tréningjének segítségével a résztvevők önbizalma nő, egészségesebb lesz az énképük és másokkal való kapcsolatuk, tudatosítják a céljaikat.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Vezetői akadémia

megnézem

Vezetői coaching

megnézem

Vezetői készségek fejlesztése

megnézem

Vezetői visszajelzés

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.