Hogyan fejleszthető a munkavállalók jólléte? Nagyban befolyásolja a teljesítményt is

Szerző: Nagy Andrea 2023.01.02.

A munkavállalók jólléte olyan kérdéskör, amivel a munkáltatónak jól felfogott érdeke és erkölcsi kötelessége is törődni. A magyar nyelvben a jólét és a jóllét között egyetlen betű a különbség, ám a két szó jelentése merőben eltér. Míg előbbinél az anyagi javakról van szó, utóbbi jóval összetettebb, a fizikai, mentális és érzelmi egészség állapotára utal.

A munkavállalói jóllét fokozásából az egész szervezet profitál. Amennyiben valaki jól érzi magát a bőrében, pozitívan vélekedik a munkájáról, lehetőséget lát a személyes fejlődésre és jut elegendő ideje a feltöltődésre, szocializációra is, jobban teljesít a munkahelyén, elkötelezettebb, kevesebbet van betegszabadságon. A felmerülő nehézségekkel is nyugodtabban, magabiztosabban küzd meg.

Kiégett dolgozó

Napjaink egyik legégetőbb munkahelyi problémája a kiégés, amivel a dolgozók jelentős része találkozott már. A burnout-szindróma hátterében többféle ok is felderíthető, a túlterheltség és a stressz mellett a munka és a magánélet egyensúlyának felborulása a legfőbb tényező. A kiégés tulajdonképpen az érintettek jóllétének drasztikus csökkenésével jár, pszichés problémákhoz és a fizikai egészség romlásához is vezethet. A kiégett alkalmazott nehezen viseli a nehézségeket és a stresszt, kevéssé motivált, mindez pedig az eredményességében is megmutatkozik.

Hogyan fejleszthető a munkavállalók jólléte?

A munkavállalói jólléthez hozzájárul ugyan a tisztességes fizetés, ám önmagában korántsem elegendő. Jó fizetés mellett is lehet valaki elégedetlen a munkájával, így aztán egyéb tényezőket is figyelembe kell venni a cél eléréséhez. Ezek például a következők:

Erős szervezeti kultúra

A szervezeti kultúrát sokan sokféleképpen definiálták, leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy egy olyan rendszerről van szó, amely a benne tevékenykedők által elfogadott értékek, meggyőződések, viselkedési minták, elvek összességét tartalmazza. Az erős szervezeti kultúra jelentős összetartó és megtartó erő, alapfeltétele, hogy a dolgozók tisztában legyenek a vállalat értékrendjével, célkitűzéseivel, illetve a saját szerepükkel, felelősségükkel is.

Önállóság biztosítása

A dolgozó jóllétét pozitívan befolyásolja, ha úgy érzi, hogy van beleszólása a dolgokba. Megbíznak benne annyira, hogy egyedül is hozhat döntéseket és észszerű keretek között kiválaszthatja a neki megfelelő munkavégzési stratégiát.

Rugalmasság

Bár nem minden munkakör tesz lehetővé rugalmas munkavégzést, érdemes arra törekedni, hogy a dolgozóknak legyen mozgásterük az időbeosztásukat, sőt, ha mód van rá, a munkavégzési helyüket illetően is. Itt nemcsak a home office-ra lehet gondolni, hanem például a szünetek időzítésére, eltöltésére is.

munkavállalói jóllét szünet

Szociális tevékenységek

A támogató kollegiális kapcsolatok nélkülözhetetlenek a munkavállalói jólléthez. Fontos tehát, hogy a munkáltató elősegítse a szocializációt. Erre többféle lehetőség is van, a csapatépítő tevékenységektől kezdve a mentorprogramok kialakításán át az interaktív megbeszélésekig.

Munkakörnyezet optimális kialakítása

Az emberek a munkahelyükön töltik a napjuk jelentős részét. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az adott környezet. Érdemes szakember segítéségét igénybe venni a kialakításakor, hogy garantált legyen a kellemes, interakcióra sarkalló, produktív munkavégzést támogató légkör, illetve megvalósuljanak a fizikai egészség szempontjából kulcsfontosságú ergonómiai előírások is.

Mentális egészség támogatása

A fenti szempontok már hozzájárulhatnak a dolgozók mentális egészségének megőrzéséhez, azonban ennek érdekében javasolt további intézkedéseket is tenni: jó például, ha mentálhigiénés szakemberhez is fordulhatnak a munkavállalók az ügyes-bajos dolgaikkal. Az is hasznos, ha nagy hangsúlyt fektetnek a szervezeten belül a konfliktuskezelésre, asszertív kommunikációra.

Mindezeken túl nélkülözhetetlen a munkavégzéshez szükséges eszközök és tudás biztosítása, a munkaterhek optimális elosztása, valamint a dolgozók szabadidejének tiszteletben tartása is. A munkavállalók jóllétének fejlesztése célzott tréningekkel is elősegíthető.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Reziliencia tréning

megnézem

Önismereti tréning

megnézem

Szervezeti kultúra-fejlesztés

megnézem

Work life balance tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.