Mindig a munkára gondol, és állandóan fáradt? 7 jel, ami arra utal, hogy felborult a munka és a magánélet egyensúlya

Szerző: Nagy Andrea 2023.02.14.
munka magánélet

A munka és a magánélet egyensúlya napjainkban különösen törékenynek tűnik. A kultúránk rendkívül nagyra értékeli a produktivitást és a szorgalmat, az egyébként nélkülözhetetlen pihenést pedig gyakran a lustasággal azonosítja. A digitális technológiák révén a munkavállaló bármikor elérhető, hiába járt le a munkaideje, át tudja futni az üzeneteit, és válaszolni is tud rájuk. Az állandó készenlét előbb-utóbb kizsigereli a dolgozót.

Gyakori probléma, hogy az ember állandóan időhiánnyal küzd, nem képes kikapcsolódni, mert a munkája végeztével is csak az elvégzendő feladatok járnak az eszében. A munkája mellett alig jut ideje saját magára, a szeretteire és a hobbijára. Egy ideig úgy tűnhet, hogy így, ha a magánéletében nem is, de az állásában igazán jó teljesítményt nyújt, később viszont már az a jellemző, hogy egyik területen sem tud megfelelően helyt állni. A szociális élete és a mentális, illetve fizikai egészsége mellett a munkahelyi teljesítménye is romlik. Amennyiben a munka és a magánélet egyensúlya zavart szenved, állandósul a stressz, nő a szívbetegségek és a stroke kockázata, illetve fokozódik a kiégés valószínűsége. A kiégéssel küzdők számára már a leghétköznapibb feladatok elvégzése is nehézséget jelent.

munka és magánélet egyensúlya

Figyelmeztető jelek

A munka és a magánélet egyensúlyának felborulására figyelmeztető jeleket érdemes megismerni, és időben cselekedni, megelőzve a fentebb említett szövődményeket. A következők utalhatnak rá, hogy fennáll a probléma:

Állandóan a munkájára gondol

Ha a családdal, barátokkal töltött idő alatt is a munkahelyi gondok, teendők járnak a fejében, kevéssé tudja élvezni a pillanatot, nem tud kikapcsolódni. Az állandóan a munkával kapcsolatos gondolatok az éjszakai alvást is akadályozhatják, idővel teljesen ellehetetlenítik a zavartalan pihenést.

Hazaviszi a munkát

Bár nem home office-ban dolgozik, az otthonában is egyre több időt tölt a munkájával. Ellenőrzi az üzeneteit utazás alatt, ránéz az email-fiókjára lefekvés előtt. Ha szükséges, el is végez néhány feladatot. Bár úgy gondolhatja, hogy előre dolgozik, másnap ugyanannyi teendő várja.

munka és a magánélet egyensúlya

Folyamatosan túlórázik

Ha lassan az egész napja munkával telik, sosem jut a feladatai végére, az otthonába szinte már csak aludni jár, az egyértelműen jelzi, hogy az egyensúly felborult. A mind gyakoribbá váló túlórázás eleinte a feladatok sokaságának számlájára írható, később viszont már kiégés, motivációvesztés és rossz időmenedzsment is meghúzódhat a háttérben. A túl sok munkaóra hosszú távon a produktivitás rovására megy, előbb-utóbb csökkenni fog a koncentráció és a teljesítmény is.

Maximalista

Természetesen az csak jó, ha valaki igényes a munkájára, azonban a túlzásba vitt perfekcionizmus visszafelé is elsülhet: a maximalista nem mer hibázni, halogat teendőket, nem képes kiadni feladatokat a kezéből, egyre kevésbé tudja tartani a határidőket.

Ingerlékeny

A pihenés hiánya és a krónikus stressz ingerlékennyé, türelmetlenné teszi. Könnyen kijön a sodrából, ha úgy érzi, valaki hátráltatja a feladatai elvégzésében. A munkahelyén és a magánéletében is gyakorivá válnak a konfliktusok.

munka és magánélet egyensúlya

Nincs ideje magára és a környezetére

Amennyiben minden idejét a munkájára fordítja, a környezetét és saját magát is elhanyagolja. A rendrakást és a takarítást halogatja, ahogyan az orvosi viziteket is. Az egészségére, legyen szó a táplálkozásról vagy a testmozgásról, nem tud kellő figyelmet fordítani.

A társas kapcsolatai háttérbe szorulnak

Mivel a munkáját helyezi előtérbe, a társas kapcsolatai háttérbe szorulnak. Feszültség léphet fel a családi életében, leépülhetnek a barátságai.

Meg kell találni az egyensúlyt

A rohanó mindennapok során nehéz megtalálni a szükséges egyensúlyt a munka és a magánélet között, ám mégis kifejezetten fontos lenne. Mindez a munkáltató érdeke is, hiszen hosszú távon a kipihent, fizikailag és mentálisan is egészséges dolgozó fog jól teljesíteni, a kiégett munkavállalótól nem számíthat stabil munkavégzésre.

Az AGORA Intézet Work life blance workshopja segít a hatékony időgazdálkodás elsajátításában. A résztvevők eredményesebbek lesznek a munkájukban és a magánéletükben rendelkezésükre álló időt is értékesebben tölthetik el. A képzésről bővebb információt itt talál.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Work life balance tréning

megnézem

Stresszkezelési tréning

megnézem

Időgazdálkodás tréning

megnézem

Reziliencia tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.