Miért káros a multitasking a munkavégzésben? Nem csak a teljesítményt csökkenti, az agyra is rosszul hat

Szerző: Nagy Andrea 2023.04.18.
multitasking munkavégzés

Sokan büszkék arra, hogy egyszerre több dologra is oda tudnak figyelni, számos feladatot végeznek párhuzamosan. A legtöbb munkahelyen pedig el is várják, hogy a dolgozó képes legyen hasonlóra. Az utóbbi években azonban számos kutatás számolt be a multitasking munkavégzésre gyakorolt negatív hatásairól.

Úgy tűnik tehát, hogy bár azt gondolhatjuk, hogy a megosztott figyelem hozzásegít a minél hatékonyabb és eredményesebb feladatteljesítéséhez, a valóságban épp az ellenkezője lehet igaz.

A modern munkavégzés az esetek túlnyomó többségében állandó online jelenlétet, elérhetőséget kíván. A beérkező levelekre, telefonhívásokra záros határidőn belül válaszolnia kell a dolgozónak, ez pedig azt eredményezi, hogy kevés az olyan időtartam, amikor elmélyülten tud koncentrálni egyetlen feladatra. Számos szervezetben alapelvárás a megosztott figyelem, ami azt jelenti, hogy a munkavállalóknak gyorsan kell váltaniuk az egyes feladatok között, függetlenül attól, hogy a végére értek-e valamelyiknek.

multitasking munkavégzés

Multitasking és munkavégzés

Amennyiben valaki több dolgot végez egyszerre, hajlamos különösen produktívnak érezni magát. A multitasking a gyors és hatékony munkavégzés illúzióját adja. Kutatások szerint viszont valójában jóval kevésbé eredményes, mint az, amikor egyetlen feladat teljesítésére fókuszálunk.

Vizsgálatok kimutatták, hogy az agyunk korántsem annyira jó a multitaskingban, mint azt gondolnánk. Azokban a pillanatokban, amikor azt hisszük, hogy párhuzamosan foglalkozunk több dologgal is, tulajdonképpen annyi történik, hogy gyorsan váltogatjuk a feladatokat, a fókuszt. A megosztott figyelem negatív hatással van az agyra, rontja a kognitív képességeket. Előfordulhat, hogy idővel megváltoztatja a szerv működését, az információfeldolgozási folyamatokat, összpontosítási problémákat okoz. Az érintettek nehezen tudják összerendezni a gondolataikat, kiszűrni az irreleváns információkat és priorizálni a teendőiket. Szintén gondjaik akadhatnak a munkavégzéshez szükséges információk felidézésével. A figyelmük is könnyebben elterelődik, mint azoknak, akik egyszerre egy dologgal foglalatoskodnak. Mindez pedig egyebek mellett abban nyilvánul meg, hogy valamelyest lassabban dolgoznak és gyengébb teljesítményt nyújtanak.

multitasking munkavégzés

Napjainkban különösen jellemző a média multitasking. Ez annyit tesz, hogy egyidejűleg fogyasztunk különféle médiatartalmakat, például zenét hallgatunk olvasás vagy böngészés közben, internetezünk a filmnézés alatt. Ide tartozik az is, hogy képernyőt figyelünk egy teljesen más jellegű cselekvés mellett. A Nature-ben megjelent kutatás rámutatott, hogy az intenzív média multitasking figyelemkieséssel és feledékenységgel jár. Akadnak feltételezések arra vonatkozóan is, hogy azok, akik eleve koncentrációzavarral küzdenek, hajlamosabbak a multitaskingra.

A multitasking mentális egészségre gyakorolt hatásáról sem szabad megfeledkezni: szorongást idézhet elő, hozzájárulhat a negatív érzések kialakulásához, ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé teheti az embert, hosszú távon pedig krónikus stresszhez vezet. Ez utóbbi magában rejti a kiégés és a legkülönfélébb egészségügyi problémák veszélyét.

A felgyorsult világban már teljesen természetes a figyelmünk állandó megosztása, azonban az agyunk nem erre van kitalálva

A hatékony munkavégzés és a mentális egészség megőrzésének érdekében ajánlatos lenne visszatérni az osztatlan figyelemhez, és elsajátítani az eredményes időgazdálkodás alapjait. Ez utóbbiban segít az AGORA Intézet Időgazdálkodás workshopja. A programon résztvevők tudatosítják a saját időgazdálkodási szokásaikat, majd megtanulnak reális időterveket készíteni. A megszerzett tudás révén produktívabbak, nyugodtabbak és egészségesebbek is lesznek. A programról bővebb információt itt talál.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Időgazdálkodás tréning

megnézem

Stresszkezelési tréning

megnézem

Együttműködést fejlesztő workshop

megnézem

Önismereti tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.