A multipotenciális munkavállaló lehet a legkeresettebb a jövőben – A típus fő jellemzői

Szerző: Nagy Andrea 2023.01.10.
Multipotenciális

Ma már a legtöbben valószínűleg osztják azt a nézetet, hogy a legjobb, ha több lábon áll az ember. De mi a helyzet akkor, ha valakit annyi minden érdekel, hogy nehezére esik elköteleződni egyetlen munka vagy munkakör mellett?

Az ilyen személyt napjainkban Emilie Wapnick híressé vált TED-előadása után a multipotenciális jelzővel illetik, és bár gyakran tehetséges, ám problémás munkavállalóként tekintenek rá, egyre többfelé találkozni azzal az elképzeléssel is, hogy a multipotenciális dolgozók lesznek a legkeresettebbek a jövőben.

A multipotenciális az új polihisztor

„Mi leszel, ha nagy leszel?” – faggatják a felnőttek a gyermekeket. Érdemes megfigyelni a reakciókat: a fiatalok pusztán a pillanatnyi érdeklődési körük függvényében válaszolnak. Ekkor még nem foglalkoznak azzal, hogy mennyire keresett, jól fizetett vagy társadalmilag mennyire megbecsült az adott szakma. Így állhat elő az a helyzet, hogy míg az egyik héten még a kukás, a másik héten már az űrhajós a hőn áhított foglalkozás.

Gyerek mezőn

Ez aztán az évek folyamán megváltozik, nem ritkán külső nyomásra, hiszen legkésőbb az érettségi környékén mindenki találkozik azzal a nehézséggel, hogy jóformán a semmiből, de legalábbis kevés tapasztalattal a háta mögött kell kitalálnia, hogy hogyan is szeretné tölteni az elkövetkezendő éveit, évtizedeit. Vannak, akiknek ez a széles érdeklődési körüknek és szerteágazó tehetségüknek köszönhetően különösen nagy kihívást jelent. Ők azok, akik végül valószínűleg több, olykor teljesen különböző képesítést szereznek, és sokféle területen kipróbálják magukat a szakmai életükben. Az sem ritka, hogy párhuzamosan végeznek néhány munkát.

A multipotenciális munkavállaló jellemzői

Az Emilie Wapnick nyomán multipotenciálisként is nevezett személyekre a következők jellemzők:

  • Több területen is tehetségesek,
  • széles az érdeklődési körük,
  • kreatívak, innovatívak,
  • egyedül is képesek tanulni,
  • gyorsan sajátítanak el új ismereteket,
  • átlátják az összefüggéseket,
  • könnyen alkalmazkodnak az új körülményekhez, feladatokhoz.
Online meeting

Talán már ebből a felsorolásból is kitűnik, hogy miért lehet kifejezetten hasznos a multipotenciális munkavállalók jelenléte a szervezeten belül. Az adaptálódás, innovativitás, gyors tanulás és önállóság olyan skillek, amelyek napjaink állandóan változó környezetében rendkívül értékessé teszik a dolgozót, hiszen a fejlődés és a fennmaradás kulcsát jelentik. Az is vitathatatlan előny, ha a teamen belül van olyan személy, aki több terület ismeretanyagából merítve képes átlátni az összefüggéseket, megpillantani a „nagyobb képet”.

Nincs egyetlen hivatásuk?

Ugyanakkor a multipotencialitásnak megvannak a maga árnyoldalai: az érintettek gyakran úgy érezhetik, hogy nincs egyetlen igaz hivatásuk, ami csapongóvá teheti őket. A monotonitást rosszul tűrik, előfordulhat, hogy amint igazán otthonosan kezdenek mozogni egy adott területen, rá is unnak a feladataikra, dekoncentrálttá, motiválatlanná válnak. Mivel bíznak a képességeikben, olykor az utolsó pillanatra hagyják a teendőik elvégzését.

Multipotenciális munkavállaló

Az ideális munkakör

Ahhoz, hogy a tehetségük valóban kibontakozhasson és a szervezet is profitáljon a jelenlétükből, meg kell találni a nekik megfelelő pozíciót. A multipotenciális munkavállalók számára az ideális munkakör kihívásokkal teli és dinamikus, a betöltéséhez többféle képességre van szükség. A munkakör lehetőséget nyújt az állandó fejlődésre, teret ad a kreativitásnak és az újító megoldásoknak. Mindemellett pedig lényeges, hogy a teendők és a határidők is tisztázottak legyenek. A multipotenciális dolgozók jól kiegészítik a csapat azon tagjait, akik velük ellentétben egy-egy terület alapos ismerői, specialistái.

A munkaerőpiacon, munkahelyeken való érvényesüléshez elengedhetetlen a szilárd önismeret. Az AGORA Intézet önismereti tréningje segít a résztvevőknek, hogy beazonosítsák a saját személyiségtípusukat, a helyüket a világban és a szervezetben. Így nő az önbizalmuk, kiegyensúlyozottabbá válnak, ami a munkahelyi teljesítményükre is pozitívan hat.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Önismereti tréning

megnézem

Együttműködést fejlesztő workshop

megnézem

Konfliktuskezelés tréning

megnézem

Asszertivitás tréning

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.