Vezetői célkitűzések, okosan – A SMART módszer eredményes segítséget nyújt

Szerző: Nagy Andrea 2023.05.16.
SMART módszer

A vezetői tevékenység fontos eleme a célkitűzés. Elérendő eredmények, vezetői célkitűzések nélkül nehezen képzelhető el egy szervezet, hiszen ezek alapesetben meghatározzák a mindennapi működést és irányt mutatnak, elősegítik a fejlődést. Feltéve, hogy reálisak és konkrétak, nem pedig homályos elképzelések, vagy vágyálmok - ebben segít a SMART módszer.

Sokan úgy gondolhatják, hogy a célok meghatározása gyerekjáték, de nem is tévedhetnének nagyobbat. Bizonyára mindenki tudna a saját életéből is példákat hozni arra, hogy hiába fogalmazott meg egy hő áhított célt, nem sikerült azt elérnie. A kudarcban természetesen több tényező szerepet játszhat, egyebek mellett az is, hogy a kitalálást nem követte aktív cselekvés, erőfeszítés. Ennél is gyakoribb viszont, hogy a folyamat már a kezdetek kezdetén, a célmeghatározásnál megbukik. Vezetőként különösen fontos, hogy ezt a hibát elkerülje az ember. A SMART módszer egy olyan könnyen átlátható struktúra, amely segít a célkitűzések elérésében.

SMART módszer

A vezetői célkitűzésekben is segít a SMART módszer

Ahhoz, hogy az ábrándokból valódi, követhető tervek legyenek, nem árt elsajátítani az átgondolt célkitűzést. A legismertebb módszer, ha úgy tetszik, szabály- vagy kritériumrendszer a SMART, ami megmutatja, hogy milyen is a megfelelő cél. A szó jelentése okos, de mivel egy betűszóról van szó, a lényeg, hogy megvizsgáljuk az egyes elemeit. Milyen is tehát a SMART cél?

  • Specific – konkrét
  • Measurable – mérhető
  • Achievable – elérhető
  • Relevant – releváns
  • Time-bound – határidőhöz kötött

Konkrét

A célnak világosnak és konkrétnak kell lennie, különben nehéz az összpontosítás és a cselekvés is. A meghatározáskor fel kell tenni a következő kérdéseket: Mit akarok elérni? Miért fontos ez a cél? Kiket érint? Érdemes azt is átgondolni, hogy pontosan milyen lépések megtételére van szükségünk az eléréséhez, hogyan képzeljük el a folyamatot.

Mérhető

Számszerűsítsünk, mert a mérhetőség biztosítja, hogy objektíven nyomon követhető legyen az előrehaladás. Amennyiben bizonyítható a fejlődés, a cél felé haladás, sokkal könnyebben fennmarad a motiváció is.

SMART módszer

Elérhető

Ez az a pont, ahol a legkönnyebben elcsúsznak a dolgok. Ideális esetben a cél kihívást jelent, ki kell mozdulnunk hozzá valamelyest a komfortzónánkból, ugyanakkor a realitások talaján marad, nem lehetetlen az elérése. Se a túl egyszerűen megvalósítható, se a valóságtól teljesen elrugaszkodott, irreális terv nem képes fenntartani huzamosabb ideig a lelkesedést. Motiváció híján pedig szinte biztosan borítékolható a kudarc.

Releváns

Az ember olyan célok elérésébe hajlandó energiát fektetni, amelyek valóban számítanak neki, illetve amelyek szükségessége megindokolható. Foglalkoztatják, időszerűek, összhangban vannak más tervekkel.

Időhöz között

Előfordul, hogy a célt nem merjük határidőhöz kötni, mert attól a pillanattól kezdve, hogy ezt megtettük, valóságos lesz és tenni is kell érte. A határidő pedig segít összpontosítani, nem engedi szem elől téveszteni a célt. Nélküle könnyen a halogatás hibájába eshetünk. Legyen szó pontos dátumról vagy időtartamról, határidőre mindenképp szükségünk lesz.

A SMART tehát egy hatékony eszköz, ami biztosítja a célok eléréséhez nélkülözhetetlen egyértelműséget, fókuszt és motivációt. Teszi ezt azáltal, hogy már a folyamat legelején tudatos tervezésre, átgondolásra késztet. Minden területen jól használható, a magánéletben éppúgy, mint a munkavégzés során.

Az AGORA Intézet Vezetői akadémia programja a vezetői lét összetett feladatköreivel ismerteti meg a résztvevőket. Olyan, hatékony eszközöket ad a kezükbe, amelyek a legkülönfélébb kihívásokkal szemben felvértezik őket. A képzésről bővebben itt olvashat.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Vezetés a gyakorlatban - Helyzetfüggő vezetés tréning

megnézem

Vezetői coaching

megnézem

Stratégiaalkotás

megnézem

OKR - Stratégiai támogató célok a gyakorlatban

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.