A lean menedzsment legfontosabb eszközei – Megszüntetik a pazarlást, folyamatos fejlődést tesznek lehetővé

Szerző: Nagy Andrea 2023.05.09.
Lean autógyártás

A lean menedzsment hatékony eszközeinek alkalmazásával a szervezet folyamatos fejlődése érhető el. A vállalatirányítási- és szervezési módszer Japánból indult világhódító útjára, a Toyota gyártási alapelvein nyugszik. Bár elsősorban az iparban használják, egyre általánosabb népszerűségnek örvend. Ez egyebek mellett annak köszönhető, hogy fókuszában a pazarlás minimalizálása, az emberek tisztelete és az értékteremtés áll.

A lean menedzsment segítségével átgondoltabbá válik az üzleti és gyártási folyamat. A folyamatok racionalizálásával javul az erőforrások felhasználása, fokozódik a termelékenység és nő a profit. A módszer öt kiemelten fontos alapelv mentén szerveződik, ezek az érték meghatározása, az értékáram-térkép elkészítése, a megszakítás nélküli munkafolyamat kialakítása, a húzórendszer fejlesztése és a folyamatos fejlesztés elősegítése. Bővebben itt írtunk róla.

Lean menedzsment eszközei

Számos lean eszköz létezik, amelyeket a különféle ágazatokban más és más módon alkalmazhatnak, aszerint, hogy hogyan lesznek a leghatékonyabbak. Ezekből mutatunk be néhányat, érdemes alaposabban megismerkedni velük.

Lean menedzsment eszközei

5S

 Az 5S minden bizonnyal az egyik legismertebb lean eszköz. A gyártásból származik, és leginkább a munkaterületek rendszerezését, takarítását célozza. Könnyen belátható viszont, hogy a szervezettség és a tisztaság szem előtt tartása bármilyen munkahelyen hasznos lehet. Az 5S a következők rövidítése:

 • Seiri – a felesleges dolgok eltávolítása a munkaterületről.
 • Seiton – a dolgok legcélszerűbb helyének meghatározása, hogy könnyen megtalálhatók és visszatehetők legyenek.
 • Seiso – takarítás és a tisztaság rendszeres ellenőrzése.
 • Seiketsu – a kialakított rend megőrzése, szabványosítása a szervezeten belül.
 • Shitsuke – az előzők beépítése a vállalati kultúrába, a rendszer fenntartása.

Poka yoke – hibakizárás

A poka yoke olyan folyamatelemző eszköz, amely a hibák elkerülését, megelőzését teszi lehetővé. Segítségével minimalizálhatók az esetleges hibák miatti költségek, akadálytalan a termelési folyamat és elégedettek a vevők/fogyasztók. A következő lépések hasznosak hozzá:

 • A megoldani kívánt probléma felismerése, beazonosítása,
 • annak megismerése, hogy a probléma mióta áll fenn, hogyan érinti a csapattagokat és a folyamatot,
 • adatgyűjtés a problémával kapcsolatban,
 • adatok birtokában a kiváltó okok felderítése,
 • következtetések levonása, döntés azt illetően, hogy a jövőben hogyan lesznek elkerülhetők a hasonló problémák.
Lean menedzsment eszközei

PDCA

A PDCA vagy PDCA-ciklus egy négy lépésből álló módszer a szervezeten belüli változások létrehozására, végrehajtására. A többi lean eszközhöz hasonlóan újra és újra futtatják a szervezeten belül a folyamatos fejlesztés elősegítése érdekében.

 • Plan (Tervezés): fejlesztésre szoruló terület megkeresése, változtatás tervezése.
 • Do (Cselekvés): változtatás tesztelése kisméretű modellen.
 • Check (Ellenőrzés): tesztek eredményeinek elemzése.
 • Act (Beavatkozás): konkrét beavatkozás a nyert információk, a folyamat során tanultak függvényében.

Amennyiben a lean módszertan bevezetésén gondolkodik, a legcélszerűbb, ha a témában jártas szakemberektől sajátítja el az alapokat. Az AGORA Intézet több programot is kínál a módszer megismerésére. A lean filozófiájával foglalkozó képzésen szó van egyebek mellett a folyamatok veszteségeinek csökkentési lehetőségeiről, a leghatékonyabb eszközökről is. A programról itt olvashat bővebben.

Személyre szabott megoldásaink a témában

Lean filozófia

megnézem

Lean tanácsadás

megnézem

Lean alapképzés munkavállalóknak

megnézem

Lean alapképzés vezetőknek

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.