Hatékony kiválasztási módszerek: a legalkalmasabb jelölt felvételében segítenek

Szerző: Nagy Andrea 2023.07.06.
Kiválasztási módszerek

Az új munkaerő felvétele, illetve egy pozíció betöltésére alkalmas személy megtalálása jókora feladat. A folyamat költséges és időigényes, amennyiben pedig nem a megfelelő jelöltet veszik fel, még veszteséges is. A kiválasztási módszerek hatékonysága a szervezet egésze szempontjából kulcsfontosságú.

A kiválasztási folyamat során a vállalat képviselői, többnyire a HR-szakemberek áttekintik a nyitott pozícióra jelentkező személyeket, értékelik és kielemzik őket aszerint, hogy kiderüljön, a képességeik, készségeik alkalmassá teszik-e őket a pozícióval járó feladatkör lehető legjobb ellátására. Ahány szervezet, annyi kiválasztási procedúra, az viszont már korántsem ennyire magától értetődő, hogy valóban mindegyik ugyanannyira hatékony is.

Kiválasztási módszerek

Hatékony kiválasztási módszerek

Minden munkakör más és más skilleket, mentalitást, személyiséget igényel. Magától értetődő, hogy például egy ügyfélszolgálaton dolgozónak egyebek mellett rendkívül erős kommunikációs képességekre van szüksége, és az sem árt, ha türelmes. Egy szoftvermérnök precíz, ideális esetben pedig naprakész műszaki, informatikai ismeretekkel rendelkezik. A felvételi, kiválasztási folyamat során az adott álláshoz igazított, a szükséges kompetenciák felméréséhez megfelelő értékelési eszközök használatára van szükség. Ha nem eléggé hatékony a kiválasztási folyamat, nem a legmegfelelőbb személyre esik a választás, ami veszteséget jelent a szervezet számára. Milyen módszerek segíthetnek a lehető legjobb döntés meghozatalában?

Belső toborzás

Nem minden esetben van szükség az állás külső meghirdetésére, előfordulhat, hogy a szervezeten belüli toborzás a legjobb stratégia. Míg előbbi során a HR-szakember arról dönt, hogy bevon-e a szervezet működésébe egy új szereplőt, utóbbinál egyik munkakörből a másikba mozgat át egy alkalmazottat. Ez azért előnyös, mert a munkavállaló már tisztában van a szervezeti kultúrával, ráadásul motiválni is lehet a változtatással, előrelépéssel.

Alkalmazottak ajánlása

Az igazán erős, a szervezetbe illő jelöltek megtalálásában segíthet a körbekérdezés az alkalmazottak között. Az ajánlásaik révén valóban olyan munkavállaló érkezhet, aki megtalálja a helyét a csapatban és alkalmas a feladatkör magas szintű ellátására, hiszen a dolgozók nemcsak pontosan tisztában vannak azzal, hogy milyen emberre lenne szükség, azt is tudják, hogy ők maguk kivel dolgoznának együtt szívesen.

Gyakornoki program

A gyakornoki program remek módja a leendő munkavállaló kiválasztásának. A megfelelő mentor mellett a gyakornok megszerzi a szükséges ismereteket, megismeri a szervezetet, a munkáltató pedig felmérheti a képességeit. Mindkét fél eldöntheti, hogy hosszú távon terveznének-e egymással.

AC/DC

Az AC/DC kiválasztási metódus az amerikai hadseregtől származik, garantálja, hogy a tökéletes jelöltet vegyék fel. A jelentkezőknek a leendő munkakörüket, napi munkavégzésüket szimuláló szituációkban, versenyhelyzetben kell bizonyítaniuk egy szakértői bizottság előtt, ami figyelemmel kíséri és adott szempontok alapján értékeli a teljesítményüket.

Az AC/DC kiválasztási metódusa során az AGORA Intézet a teljes kiválasztási ívet végigkíséri, tagokat delegál a bizottságba, elkészíti a forgatókönyvet. A tökéletes jelölt kiválasztását személyiségtesztek is támogatják. A módszerről bővebben itt olvashat.

Személyre szabott megoldásaink a témában

AC/DC kiválasztási módszer

megnézem

HR tanácsadás

megnézem

Tehetségprogram

megnézem

MBTI

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.