Miért nagyon hasznos a DISC személyiségteszt a munkahelyen? A konfliktusok elkerülésében is segíthet

Szerző: Nagy Andrea 2022.12.01.
DISC személyiségteszt

Manapság egyre több munkáltató folyamodik a személyiségtesztek, azon belül is a DISC alkalmazásához. Ez nem meglepő, hiszen az ember személyisége nemcsak a magánéletében meghatározó, hanem a hivatás kiválasztásában, majd a munkában való helytállásban is.

Az önismeret a munkaerőpiacon egyebek mellett abban segít, hogy felmérjük, mely pozíciók és feladatkörök valók nekünk és melyek azok, amikkel egyáltalán nem, vagy kevésbé vagyunk kompatibilisek. Természetesen ebben a kérdésben a munkáltató is szeretne tisztán látni, így aztán nem ritka, hogy az állásra jelentkezővel személyiségtesztet töltet ki. Itt nem olyan kérdésekre kell gondolni, amilyenekkel a magazinok hasábjain találkozhatunk, akadnak valóban pontos, pszichológiai alapokon nyugvó változatok is. Ezek közül az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb a DISC teszt.

A DISC személyiségteszt könnyen érthető, 24 kérdést tartalmazó online kérdőív, ami segít az egyén erősségeinek, viselkedési sajátosságainak, munkával kapcsolatos igényeinek meghatározásában. Az eredmények kiértékelésével pedig lehetőség nyílik azoknak a területeknek a beazonosítására is, amelyeknél fejlődésre lenne szükség. A DISC teszt elméleti alapját C. G. Jung személyiségelmélete jelenti, megalkotója pedig az amerikai pszichológus, dr. William Moulton, aki a hazugságvizsgáló korai prototípusának feltalálója, sőt a népszerű képregényhős, a Wonder Woman megálmodója.

Mit jelent a DISC?

A DISC egy mozaikszó, a következő szavak kezdőbetűiből tevődik össze: Dominance, Influence, Steadiness, Compilance. Vagyis: dominancia, befolyásolás, kitartás és szabálykövetés. A teszt ebbe a négy kategóriába sorolja a kitöltőket, a könnyebb vizualizáció érdekében színeket is rendel hozzájuk, ezek a piros, a sárga, a zöld és a kék. Mi jellemzi az egyes személyiségtípusokat?

Dominancia (piros)

Extrovertált, célra törő, önálló, határozott, kezdeményező, versengő, gyorsan döntő.

Befolyásolás (sárga)

Emberközpontú, extrovertált, nyílt, közvetlen, lelkes, meggyőző, önbizalommal teli, társaságkedvelő.

munkások csoportja

Kitartás (zöld)

Introvertált, csapatjátékos, lassabb, megnyugtató, türelmes, őszinte, empatikus.

Szabálykövetés (kék)

Introvertált, feladatközpontú, önálló, precíz, diplomatikus.

Látható, hogy mindegyik típusnak megvannak a maga erősségei, amelyek különösen hasznosak lehetnek egy-egy pozíció betöltésénél, munkafolyamat végrehajtásánál.

Miért hasznos a DISC személyiségteszt?

A DISC személyiségtesztet nem csak a munkavállalók kiválasztásánál használják a munkahelyen. Milyen előnyei vannak még?

Segíti a beilleszkedést

A teszt kitöltése előrevetítheti, hogy az újonnan felvett munkavállaló hogyan tud majd beilleszkedni a csapatba. Egyúttal segíthet annak a meghatározásában is, hogy hogyan támogatható ez a folyamat.

Csapatépítés

A teszt eredményei alapján kialakíthatók olyan kisebb csapatok, amelyek képesek gördülékenyen együttműködni, a tagok az egyes projektek végrehajtásában kiegészítik egymást. Így amellett, hogy csökken a munkahelyi konfliktusok valószínűsége, nő az eredményesség is.

Sikeres csapatmunka

Egyéni fejlesztés

A fejlődés kulcsa, első lépcsőfoka mindig az önismeret. Az egyén a személyiségteszt kitöltésével jobban megismerheti a saját jellemvonásait, erősségeit, gyengeségeit, ez pedig kiváló alapot jelent, amire a továbbiakban építeni lehet.

Személyre szabott motiváció

Amennyiben a vezető jobban megismeri és meg is érti az emberei domináns személyiségjegyeit, képes lesz hatékonyabban motiválni őket. Például olyan célokat jelölhet ki a számukra, amelyeket el akarnak érni, és olyan feladatokat adhat nekik, amikben igazán kiteljesedhetnek.

A DISC-személyiségteszt könnyen alkalmazható és rendkívül informatív. Az AGORA Intézet segít a módszer alkalmazásában, a teszt kitöltése után keletkező riportokat játékos tréninggel, workshoppal egészíti ki. A vezetői riportokat személyes konzultáció követi, ami alkalmas csoportos és egyéni fejlődési, fejlesztési terv kialakításához is.

Személyre szabott megoldásaink a témában

DISC

megnézem

MBTI

megnézem

AC/DC kiválasztási módszer

megnézem

HR tanácsadás

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.