A growth mindset jelentése és előnyei – A HR eszköze a sikeres munkahelyhez

Szerző: AGORA Intézet 2024.06.04.
growth mindset jelentése

A munkaerőpiac folyamatosan változik, új lehetőségeket és kihívásokat hoz magával. Ehhez az állandó változáshoz a munkavállalóknak is alkalmazkodniuk kell. A sikerhez pedig elengedhetetlen a rugalmasság, a fejlődésre való nyitottság és az állandó tanulás iránti elkötelezettség.

A growth mindset jelentése lényegében olyan mentális beállítottság, fejlődő fókuszú szemlélet, amely nélkülözhetetlen a karriercéljaink eléréséhez, munkahelyi kiteljesedésünkhöz.

Mi is az a growth mindset?

Dr. Carol Dweck, többek között a Harvard, a Columbia és a Stanford Egyetem pszichológia professzora megváltoztatta saját gondolkodásmódunkról alkotott elképzeléseinket. Kutatásai alapján – melyek a gondolkodásmód szerepét vizsgálják a személyes teljesítményben és a szervezeti hatékonyságban – bebizonyította, hogy az önmagunkkal kapcsolatos szemléletmód alapvetően befolyásolja az egész életünket, beleértve a céljaink elérését és az azzá válást, akik lenni szeretnénk. Dweck két fő szemléletmódot különböztetett meg: a rögzült és a fejlődő gondolkodásmódot.

Rögzült gondolkodásmód – Fixed mindset

A rögzült szemléletűek úgy gondolják, tehetségük, képességeik, intelligenciájuk eleve adott és nem változtatható meg. Ez a gondolkodásmód pedig korlátozza őket, hiszen úgy vélik, csak addig fejlődhetnek, amíg a velük született adottságaik engedik. A hibáikra kudarcként tekintenek, félnek a kihívásoktól, attól tartva, hogy nem képesek megbirkózni velük. Ráadásul az építő kritikát támadásként élik meg, a mások sikerét pedig fenyegetésnek.

Fejlődő gondolkodásmód – Growth mindset

A rögzült gondolkodásmóddal szemben a fejlődő szemléletűek abban hisznek, hogy a képességeik, tehetségük fejleszthető. Meggyőződésük, hogy tanulással, kitartó munkával bárki eredményesebb lehet. A hibákra elsősorban tanulási lehetőségként tekintenek és a kihívásokban is a fejlődés esélyét látják. Ezenfelül kifejezetten keresik az építő kritikát, visszajelzést, hogy abból levonják a következtetést, és a változtatáshoz segítségként használják. A mások sikerét pedig elismerik, sőt inspirálódnak és tanulnak belőle.

A growth mindset szemléletű emberek hisznek abban, hogy a következetes munka és kitartás révén a képességeik fejleszthetők. Ez a hit arra ösztönzi őket, hogy vállalják a kihívásokat, tanuljanak a hibáikból és a kudarcok ellenére is kitartsanak. – Carol Dweck

A két szemléletmód közötti különbség nemcsak a tanuláshoz való hozzáállásunkat befolyásolja, de az élet minden területén érezteti a hatását. A fejlődő szemléletmód az akadályokra lehetőségként tekint, így megkönnyíti azok leküzdését, és a nehézségek ellenére is segít kitartani, elérni a kitűzött céljainkat.

A growth mindset előnyei

A growth mindset szemléletú munkavállalók jobban teljesítenek a munkájukban. Magasabb az önbecsülésük, nyitottak a kihívásokra, kitartanak a kudarcok ellenére is, valamint tanulnak a hibáikból, elkötelezettebbek a céljaik és a munkaadóik iránt. Nem csak a jövőjükkel kapcsolatban optimisták, de a rögzült szemléletmódú kollégákhoz képest lényegesen elégedettebbek a munkájukkal. Ez a gondolkodásmód pedig kevesebb fluktuációhoz és hatékonyabb munkavégzéshez vezet. Mindemellett segíti a munkahelyi sokszínűséget és befogadást is, mivel megkönnyíti a sztereotípiák és előítéletek leküzdését – ennek köszönhetően pedig produktív munkahelyi közösséget teremt.

growth mindset jelentése és előnyei

Carol Dweck kutatásai nyomán megjelentek olyan tanulmányok, amelyek kimutatták, hogy vállalatok is lehetnek „rögzült” vagy „fejlődési” szemléletűek. A growth mindsettel rendelkező szervezetek nagy mértékben támogatják és elősegítik a kreativitást és innovációt, munkatársaik sokkal jobban bíznak a kollégáikban és vallják magukénak a vállalat céljait.

Megváltoztathatjuk a szemléletmódunkat?

A szemléletmódunk nem velünk született, hanem tanulható és fejleszthető, így számos stratégiát alkalmazhatunk a growth mindset fejlesztésére. Soós Andrea, az AGORA Intézet trénere, tanácsadója az alábbiakat javasolja első lépésként a szemléletváltáshoz.

– A fejlődéshez nem elegendő csupán a meglévő képességeinkre támaszkodni, érdemes arra a tanulási folyamatra összpontosítsunk, amit a céljaink elérésébe fektetünk. Az élet minden területe tele van új kihívásokkal, nehézségekkel, melyekre sokszor akadályként, kudarcként tekintünk. Gondoljunk az akadályokra ugródeszkaként, ami a csúcsra vezet. A hibák sem kudarcok, hanem értékes tanítások. Minden alkalommal, amikor hibázunk, új információt szerzünk, és egyre közelebb kerülünk a tökéletes megoldáshoz. Ezért ne féljünk a hibáktól, hanem tanuljunk belőlük, és fejlődjünk tovább. Szintén fontos, hogy legyünk nyitottak az új kihívásokra, így a komfortzónánkból kilépve új készségeket fejleszthetünk. A céljaink elérhetőek legyenek, hiszen a célok elérése önbizalmat és további motivációt adhat. Az első lépés pedig, hogy a „Miért nem (lehet ezt megcsinálni)” kijelentését, a „Hogyan igen? kérdésre” cseréljük.

Fejlessze munkatársait a Growth Mindset attitűdformáló tréninggel

A Growth Mindset tréningünkön elsajátított gondolkodásmódbeli váltás hatékonyabbá, magabiztosabbá és motiváltabbá teszi a munkavállalókat, ami a cég sikerességéhez is hozzájárul. A Growth Mindsettel kollégái a nehézségeket kihívásként fogják kezelni, a hibáikból tanulnak és folyamatosan fejlődnek. Megnő a magabiztosságuk és hatékonyságuk, erősebbé válik a motivációjuk és elkötelezettségük. Mindez jobb csapatmunkát és kommunikációt eredményez, ami a vállalat sikerességéhez is hozzájárul. A tréningről részletesen itt olvashat »

Személyre szabott megoldásaink a témában

Growth Mindset - Attitűdformáló tréning

megnézem

I LAND

megnézem

Önismereti tréning

megnézem

Együttműködést fejlesztő workshop

megnézem

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, ha érdeklik az aktuális pályázatok, induló nyílt képzések, HR témájú tartalmak, podcastok, valamint a legfrissebb tréningpiaci trendek. Az AGORA Intézet havonta egyszer küld a témákban hírlevelet.